Az eltűnő lakosok nyomában.

Corippo egy apró svájci falu az Alpokban és számos más környékbeli településhez hasonlóan az elnéptelenedéssel küzd. 2018-ra mindössze 12 lakója maradt, itt működik Svájc legkisebb önkormányzata. A folyamat nem áll meg, a népesség napjainkban is tovább csökken.

A település autonóm önkormányzattal rendelkezik, saját címere és polgármestere van, aki a háromtagú városi tanácsot vezeti. Amikor Corippo teljesen független településsé vált a 19. század közepén, még közel 300-an lakták. Számos más alpesi közösséghez hasonlóan az elmúlt évtizedekben egyre fogyatkozott a lakossága, mivel a fiatalok zöme a városba költözött a munka, a tanulás vagy szimplán a jobb élet reményében. Csak az idősek maradtak a házakban, az átlagéletkor 75 év. Mindenki nyugdíjas, az egyetlen fő, aki dolgozik, a polgármester.

Fotó: Tambako The Jaguar/Flickr
Fotó: mbeo/Flickr

Egy helyi nonprofit alapítvány úgy próbálja megakadályozni, hogy Corippo szellemtelepüléssé váljon, hogy az egész falut egy hatalmas szállodává alakítaná.

Fotó: Benediktv/Flickr

Corippóban kb. 60 üres ház van, amelyek a helyi gránitból épültek, száraz kőtetővel és gesztenyefa padlóval. Akad olyan épület is, amelyhez már 60 éve nem nyúltak. Az elképzelés szerint ezekből a házakból most nyaralókat csinálnak, az utcák lesznek a folyosók, a étterem a recepció, a tér a lobby, a házak maguk pedig a hotelszobák. Az első nyaraló 2018 nyarán meg is nyitott és azóta jó néhány elkészült ebben a mesés fekvésű faluban.

Fotó: Ziegler175/Wikimedia
Fotó: vorFilm Renatus Mauderli GmbH for HotellerieSuisse
Fotó: Ticino Turismo
Fotó: Ticino Turismo

Forrás: www.amusingplanet.com