Északi rātā.

Mintha csak a Gyűrűk urából lépett volna elő: Új-Zélandon az Év fája idei nyertese egy különös északi rātā (Metrosideros robusta) lett, amit magyarul oszlopos mirtusznak is neveznek. A zárvatermő őshonos a szigeten. Az egyedek akár 25 méter magasra is nőhetnek, toronyszerűen emelkednek a lombkoronaszint fölé. Egy fa 1000 évet is élhet. A rātā  különleges alakkal rendelkezik, egy törzs helyett kettőt nevel, ezek az ikertörzsek lefelé terjeszkednek, ami azt a hatást kelti, mintha  a növény sétálna.

A megjelenése mellett a  rātā növekedési mintázata is különleges.

Az életét mint epifiton kezdi, azaz egy másik fán kezd növekedni, hasonlóan a parazitákhoz. Ahogy fejlődik, a gyökerei a talaj felé nőnek, teljesen beborítják gazdafát, ami a szokatlan alak oka lehet. Ez a gazdafa mostanra eltűnt, lehet hogy azért, mert egy másik fa nekitámaszkodott és a gyökerek a föld közelében széthasadtak.

A Sétáló fa élete kb. 50 évvel ezelőtt majdnem véget ért, amikor a környéken mezőgazdasági területet alakítottak ki és a földeket megtisztították.

A gazdálkodó család azonban szerencsére úgy gondolhatta, hogy ez egy különleges fa és meghagyták. A szavazatok alapján úgy tűnik, hogy a fa még ma is egyedülálló értéket jelent az új-zélandiak számára.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Gareth (@gareth.r.andrews) által megosztott bejegyzés

Ez a jellegzetes fa ráirányítja a figyelmet arra, hogy a fák milyen fontos szerepet játszanak nem csak a környezetünkben, de  a összekötik a múltat a jelennel és a jövő generációval.

Forrás: mymodernmet.com