Rajong a kekszért.

Egy 37 éves nőstény, Nikki a világ legidősebb fogságban élő mandrillja: az új Guinness-rekorder az arizonai állatkert lakója. Az 1987. január 13-án született főemlős egy oregoni állatkertben látta meg a napvilágot.

A mandrillok átlagos élettartama 18,3 év, Nikki ezt már bőven túlszárnyalta.

A gondozói azzal köszöntötték, hogy az ablakát kidekorálták és kapott egy interaktív foglalkoztató dobozt is, amiben kedvencei rejlettek: keksz és áfonya.

Fotó: www.guinnessworldrecords.com

Nikki korábban a féltestvérével, Victoria-val élt, de nővére 35 évesen jobblétre szenderült 2022-ben. A páros egyébként egy hűvösebb, keményebb éghajlatú területről költözött ide a nyugdíjas éveire, mert a kellemesebb klíma kevésbé viseli meg az ízületeket.

Nikki most két fajtársával osztja meg a lakosztályát, Jax egy hím, Kesi pedig egy fiatalabb nőstény. Nikkinek nem született utódja, jelenlegi lakótársai pedig hozzá hasonlóan visszafogott, nyugodt természettel bírnak.

Étrendje gyümölcsökből, zöldségekből és kekszből áll (ez természetesen nem a mi kekszünk, hanem egy speciális főemlős keksz). A nap nagy részében a kifutóban mászkál, az ágakon pihen, eszik vagy foglalkoztatókkal játszik. Este egy magasban lévő polcon hajtja álomra a fejét. Nikki a gondozói szerint óvatos és kedves személyiség, aki nagyon szeret enni és a mulcsban keresgélni.

A mandrillok, a világ legnagyobb majmai az egyenlítői Afrikában őshonosak.

A felnőtt példányok átlagosan a 25 kg-ot nyomnak, de egyes majmok ennek dupláját is elérhetik. Könnyen felismerhetjük őket a színes arcukról és popójukról, valamint sárga-narancsszínű szakállukról.

A valaha élt legidősebb mandrill (szintén nőstény) 1964-ben született Maryland államban és 40 éves koráig élt.

Forrás: www.guinnessworldrecords.com

A kiemelt kép illusztráció.