Kelet gyöngyszemei.

Idén ötödik alkalommal hirdették meg az Év Kerékpárútja pályázatot, amelyet 1743 szavazattal a Beregi kör nyert. Összesen 11 útvonalra adhattuk le a voksunkat, az ezüstérem a Veszprém—Balatonalmádi útvonalhoz került, a dobogó harmadik fokára pedig a Veszprém—Márkó útvonal állhatott fel.

A győztes Beregi kör hazánk keleti csücskében kanyarog, a középkor örökségét és ősrégi vulkánok maradványait mutatja be egy kerékpáros élménytúrára felfűzve – természetesen a Tisza felső folyásának csodás környezetével együtt.

A Gergelyiugornyáról induló túra 50 kilométernyi élménnyel vár. A keletre startoló út első látnivalója Tákos református temploma, melyet mezítlábas Notre Dame-ként is emlegetnek.

a tákosi református templom

Zsindelytetős templomokból egész csokornyi vár: Csarodán, Tarpán és Márokpapin is lehet találkozni a középkorban emelt lenyűgöző épületekkel. Tarpán, Esze Tamás falujában az őstermészetet csodálhatjuk meg, a Nagy-hegy romvulkánja a földtörténeti múlt valóságát fedi fel. A kis forgalmú aszfaltutakon tekerők számos kerékpáros pihenőnél, túraközpontban fújhatják ki magukat.

Tarpa.

A távolból

Nyáron érdemes hűsölni egyet a Tisza vizében a jándi vagy a gergelyiugornyai szabadstrandon. A kör kiegészíthető egy tivadari kitérővel, ahol a Tisza bemutatóház és a szabadstrand a fő látnivaló.

Az Év Kerékpárútja címet olyan útvonal nyerheti el, amely vonzó érdekességgel hívogat, jó az útminőség és biztonságosan lehet rajta tekerni. A kampánnyal új úti célokat szeretnének mutatni, hogy a kevésbé ismert helyszínek is figyelmet kapjanak, emellett a mozgás és egészségmegőrzés fontosságára hívják fel a figyelmet.

Forrás: akkn.hu

A kiemelt kép illusztráció.