Elgémberedett ujjak.

A jégből készült hangszereknek nagyon jó, különleges hangzással rendelkeznek. Tim Linhart, amerikai jéghangszer szobrász egyenesen úgy fogalmaz, hogy a mennyei birodalom egyszerűségét és tisztaságát közvetítik.

Rengeteg lehetőség rejlik a jégben, mint akusztikus anyagban.

Linhart próbálkozásokon és kudarcokon keresztül tanulta meg, hogy miként lehet egy teljes zenekart jégből kivájni, így például hegedűt, csellót gitárt vagy akár dobokat is.

Eredetileg egyébként a férfi csupán egy hatalmas hegedűt szeretett volna az egyik szobrához faragni. Amikor azonban egy hangszerkészítő barátja megkérdezte, hogy meg fog-e tudni szólalni a vonós, bogarat ültetett a szobrász fejébe.

Linhart nem kispályás, rögtön koncerttermeket is farag az előadáshoz – ezek valójában hatalmas igluk és kis amfiteátrumok keresztezései. Elkötelezettsége nyomán alakult meg az ’Ice Music’ nevű, turnézó jégzenei előadócsapat, svédországi és olaszországi székhellyel.

Linhart kétségkívül úttörő ezen a területen, hiszen már 19 zenekart készített és 11 iglu koncertet tartott. Szenvedélyével azonban nincs egyedül.

2000-ben a világ első jégzenei fesztiválját Norvégiában tartották, egy fagyott vízesés aljában. Terje Isungset, aki annak a koncertnek karmestere és zeneszerzője is volt, szintén élen jár a jégmuzsikálás művészetében. 2017-ben például a Nobel-díj átadó ünnepségén nyűgözte le az egybegyűlteket.

Visszaemlékezése szerint az első jégmuzsikálása során úgy érezte, hogy a tiszta hang meglepően melegen és lágyan cseng, ha ahhoz hasonlítjuk, hogy milyen zajt ad ki a lábunk alatt csikorgó, ropogó jég.

Insungset nevéhez fűződik az évenként megrendezésre kerülő ’Jégzenei Fesztivál’ létrehozása is, amit Norvégiában tartanak, azok számára, akik szeretnek fagyos körülmények közt zenét hallgatni. A gémberedésnek indult ujjak és a nem ritkán a hangszerhez ragadó szájak persze némileg felmelegítik a zeneszerszámokat, ezért a koncert alatt a hangmagasság nem mondható állandónak.

A pandémia miatt most a jégzenei események is elmaradtak, de 2022-ben remélhetőleg újra hallhatjuk a különleges, fagyos muzsikát.

Forrás: www.goodnewsnetwork.org