Pörkölt dió és curry.

A rómaiak szerették a bort, sőt még a készítését is szórakozásnak tekintették. De vajon miként nézett ki, milyen ízű és illatú lehetett egy római bor? Egy új tanulmány segítségével kicsit közelebb kerülhetünk a megoldáshoz, ugyanis megvizsgálták a bor érlelésére használt agyagedényeket.

Dimitri Van Limbergen és Paulina Komar kutatók az agyagedények, az ún. dolia-k alapos tanulmányozásából igyekeztek következtetéseket levonni.

Korábban még egyetlen tanulmány sem vizsgálta a cserépedények borkészítésben betöltött szerepét és az ősi borok megjelenésére, illatára, ízére való hatásukat.

Azokat az edényeket hasonlították össze, amelyeket a tradicionális georgiai borkészítés során használtak. Ezek a citrom alakú agyagedények, amiket qvevrinek neveznek, hasonlók azokhoz, amelyekben a római bor készült, mindez pedig feltételezi, hogy a modern georgiai bor összehasonlító a rómaival. Georgiában számtalan borászat a 12. századtól kezdve működik.

Az elemzés alapján a kutatók arra jutottak, hogy a római bor vélhetően sötét sárga vagy borostyánszínű volt, ami egybevág a római szövegekben található leírásokkal.

Ez a szín az edény alakjának volt köszönhető, a szűk alap megakadályozta a szőlőben lévő szárazanyagokat attól, hogy túl mélyen kerüljenek az érlelés során a borba és befolyásolják a színét.

Ami az igazán fontos tudnivalókat illeti, a kutatók szerint a római bor enyhén fűszeres volt, az agyagedények porózussága lehetővé tette az oxidációt, aminek következtében a bort kissé füves, diós és aszaltgyümölcsös aromák gazdagították. Az illat a dolia földelése révén alakult ki, amely lehetővé tette a készítőnek, hogy a hőmérsékletet és a pH-t irányítsa, ennek eredményeként a felületi élesztők növekedni tudtak egy szotolon nevű vegyülettel látták el a bort. Mindez pedig pirított kenyér, alma, pörkölt dió és curry aromáját hozta, ami talán talán nem szokványos, de meglehetősen ízletes kombináció.

A tanulmány, amely betekintést nyújt a római kori borkészítés műveletébe, rávilágít arra, hogy úgy tűnik, a készítők jobban irányították folyamatot, mint korábban gondoltuk.

Forrás: www.iflscience.com