Víz alatt.

A Loire mentén haladva, Lavau-sur-Loire városka közelében egészen különös látvány tárul a szemünk elé: a folyó közepén egy félig elsüllyedt házat pillantunk meg. Az első gondolatunk az lehet, hogy egy óriási áradás sodorta el az épületet, de valójában másról van szó.

A ház ugyanis nem véletlenül, hanem szándékosan került a víz közepére, egy roncsok mentésével foglalkozó cég jóvoltából, egy francia művész tervei alapján. A Loire vízében álló ház napjainkban a turistahajók kedvelt célpontja.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Lucie Melon (@lululamelon) által megosztott bejegyzés


A megdőlt, félig elsüllyedt épület egy francia művész, Jean-Luc Courcoult ötlete volt, aki egy 2007-es kiállítás részeként készítette az installációt.

Érdekesség, hogy az elhagyatott épület 1:1 méretarányú makettje egy korábbi, helyi vendégfogadónak, amely most palacsintázóként üzemel. A művész egy majdnem azonos replikát készített, amelyet a jobb parton állított fel, azonban az erős áramlatok és az ár-apály miatt az felborult és a bal partra kellett áthelyezni. Végül a házikót a folyó alján lévő sziklákhoz rögzítették.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Carole Tournay (@caroletournay) által megosztott bejegyzés

A nappal furcsán festő épület éjjel igazi kísérteties hellyé változik, néha süvöltő széllel, zörgő ablakokkal, falakat verdeső hullámokkal. Ami viszont igazán félelmetes az az, hogy a sötétben egyszer csak felgyúl a villany az egyik szobában, ami borzongással tölti el az elhagyatott épületet a partról szemlélőket.

Forrás: www.odditycentral.com, kiemlet kép: Jean-Pierre Dalbera/Flickr