A megoldás az utcán hever.

Sevilla gyönyörű épületeiről, varázslatos hangulatáról, mediterrán növényzetéről ismert város Spanyolország déli részén. Most egy új környezetvédelmi projekttel kapcsolatban jegyezhetjük meg a nevét, amelynek segítségével több millió tonna hulladék gyümölcs alakulhat át elektromos energiává.

A spanyol városban tavasszal fantasztikus illatot árasztanak a narancsvirágok, nagyszerű élményt nyújtva az utcákon sétálóknak. Nem úgy nyáron, amikor a gyümölcsök érnek és a város 50 ezer keserűnarancsfájáról lehulló 5,7 millió kg termés fedi a járdákat.

Az erjedő gyümölcsök körül legyek döngicsélnek, az elhaladó autók pedig ragadós, csúszós pacává lapítják őket. Mindez sok fejtörést okoz a várost tisztító munkásoknak, a rendért és higiéniáért felelős hivataloknak.

Az Emasesa nevű cég, amely a város víz- és szennyvíz tisztításáért felelős, most úgy döntött, hogy a hulladék gyümölcsöt másfajta célokra próbálja hasznosítani.

A keserűnarancsok leve fruktózban gazdag, ami egy rövid szénláncokból álló cukor. Ez pedig hőt termel az erjedési folyamatok során, ami egy tonna narancsot számolva 5 otthon ellátására energiává alakítható. A narancs maradéka pedig a komposztra kerül, a helyi ültetvények talaját javítják vele.

A projekt mögött álló csapat úgy véli, hogy ha a városban termő narancsokat nem importálnák Nagy-Britanniába -ahol lekvár készül belőlük – hanem helyette elektromos erőműbe kerülnének, 73 ezer sevillai otthon kaphatna zöld energiát a szüret időszakában.

Forrás: www.goodnewsnetwork.org