Ilyen korán még sosem lehetett gyűjteni.

Idén szokatlanul enyhe telünk van (volt), ennek köszönhetően jóval korábban nyílt a hóvirág, és már megjelentek az első medvehagymák is az erdő alján. Hihetetlen, de Somogyban, a zselici erdőkben már lehet gyűjteni a közkedvelt növényt.

Általában csak márciusban-áprilisban szoktak kibújni a zöld levelek, most azonban egy jó hónappal hamarabb szedhetjük a finom tavaszi zöldet. A medvehagymából sokan készítenek levest, főzeléket, de nagyon népszerű pogácsában is.

Mint ismeretes, a medvehagyma gyűjtésének vannak szabályai – naponta max. 2 kilót lehet saját felhasználására szedni, de magánerdőben csak engedély birtokában gyűjtögethetünk. Ügyeljünk rá, hogy ne keverjük a gyöngyvirág mérgező levelével, ez utóbbinak nincs jellegzetes hagymaillata, és jóval később is hajt ki.

A medvehagyma gyógynövényként is ismert,  vérnyomás- és vérzsírcsökkentő hatással rendelkezik, C-vitamin-tartalmának köszönhetően pedig javítja a szervezet ellenálló képességét. Számon tartják bélfertőtlenítő tulajdonságát is.

Ismert medvehagymázó helyek vannak a Mecsekben, a Bakonyban és a Gerecsében is.

Forrás: erdeiprogramok.hu és www.sonline.hu