Selyemcipelés a rövidebb úton.

A Szajna partján elterülő város, Lyon számos titkot rejt. Tucatnyi utca fut párhuzamosan a folyóval, azonban fentről nézve úgy tűnik, mintha ezeket az utcákat csak kevés út kötné össze. Vajon hol közlekednek a helyiek, mindig nagy kitérőket tesznek, ha át akarnak vágni? Egy kis testmozgás persze senkinek sem árt, de ha egy 15. századi selyemkereskedő helyébe képzeljük magunkat, aki nagy vég anyagokat cipelt, akkor biztosan más megoldást keresnénk a rövidebb eljutáshoz.

A selyemkereskedők valóban nem kerültek, jobbat találtak ki: rövidebb átjárókat nyitottak a privát udvarokban, hogy átjussanak a másik utcába.

Idővel aztán egész hálózat jött létre ezekből a sikátorokból. A traboule-nak nevezett utacskák nevüket a latin ’trans ambulare’ kifejezésből kapták, ami annyit tesz: átvágni.

27 rue du Bœuf, Lyon

Noha ezeket a sikátorokat a selyemkereskedőkhöz kötjük, az eredetük már a 4. századra visszavezethető. A Római birodalom bukása után kezdtek elromlani a vízvezetékek, amelyek vizet szállítottak a városba, ami arra kényszerítette a lakosokat, hogy közelebb költözzenek a vízhez, vagyis a folyóhoz. Ekkor épültek az első átjárók is, amik segítették az ott élőket abban, hogy gyorsan lejussanak a Szajnához. A selyemkereskedők aztán kibővítették ezt a hálózatot, számukra óriási segítség volt a fedett traboule is, ami alatt esőben is védve tudták szállítani a portékáikat.

Traboule lightning

Lyonban több mint 500 ilyen titkos átjárót találunk, elsősorban a régi részen, a Vieux Lyon negyedben keressük őket, valamint a selyemkereskedőkkel teli La Croix-Rousse negyedben és a La Presqu’île negyedben.

Az átjárók többsége magántulajdonú részen halad, éppen ezért a nagyközönség elől le vannak zárva. Akadnak olyanok is, amelyeket megszüntettek, jelenleg raktárként hasznosítanak. Körülbelül 40 olyan átjáró van, amit a turisták is felfedezhetnek.

Traboule in Vieux Lyon

A városvezetés megegyezett az ott élőkkel, hogy fenntartja, világítja, takarítja az átjárókat, cserébe viszont megtekinthetőek, használhatóak a nagyközönség számára is. A leghíresebb közülük a „Traboule de la cour des Voraces”. Ezeket a titkos, sötét, árnyas, zegzugos átjárókat egyébként a II. világháború idején is gyakran használták rejtőzködésre.

Cour des Voraces (02) - 13Nov09, Lyon (France)

Forrás: www.amusingplanet.com