Szürkületi szépség.

Indítsuk egy jó hírrel az évet: a Cirrhilabrus finifenmaa tudományos névvel illetett szivárványszínű halat 2022-ben fedezték fel az Indiai-óceánban. A Maldív-szigetek körüli vizekben élő faj sárga, rózsaszín, lila színekben pompázik.

A szivárványszínű halat először az 1990-es években látta meg John Ernest Randall. A kutató akkor úgy vélte, hogy csupán egy egyszerű színváltoztató fajt lát, amely egy bizonyos korban, kifejlődve más színűnek mutatkozik. Egészen 2022-ig kellett várni arra, hogy a hal alapos vizsgálatokat követően különálló fajként kerüljön leírásra.

A ‘finifenmaa’ rózsaszínt jelent a helyi, divehi nyelvben. A szó nem csak a z állat színére, de a maldív rózsaszínű nemzeti virágra is utal. A helyi tudós, Ahmed Najeeb történelmet írt azzal, hogy elsőként írt le egy őshonos fajt a térségben.

Cirrhilabrus finifenmaa underwater photograph from Rasdhoo Atoll, Maldives - Oo 654790

A szivárványos hal kb. 35-70 méterrel a felszín alatt él az Indiai-óceán vizében. Ez a régió szürkületi zónaként ismert, ahova a búvárok csak speciális felszereléssel tudnak eljutni és ahol állandó félhomály uralkodik.

Rendkívül érdekes, hogy a hal nőstényként látja meg a napvilágot és az érettségi folyamat során alakul át hímmé. Ahogyan nemet vált, sokkal színesebbé is változik. A faj jó példája a nemek átjárhatóságának.

Vélhetően az újonnan leírt ajakos hal egyedszáma magas, nem fenyegeti veszély, de a szépsége miatt már egy ideje jelen lehet az állatkereskedésekben.

Forrás: mymodernmet.com, kimelet kép: Yi-Kai Tea/California Academy of Sciences