Föníciai eredet?

A ’Shell Grotto’ (Kagylós grotto, barlang) egy különös módon díszített földalatti járat az angliai Margate városában. Az üregek falát szinte teljes egészében mozaikszerűen kirakott kagylóhéjak borítják, összesen 190 m² felületet fedve. A 4,6 millió kagylóhéjjal teli barlangot 1835-ben fedezték fel, de a szerepe és pontos kora a mai napig nem ismert.

A grotto teljes egészében a föld alatt található. Kanyargós járata kb. 2,4 m magas és 21 m hosszú, ezenfelül több boltívet, kisebb-nagyobb helyiséget és egy kupolás termecskét is magában foglal.

Sokan próbálták megfejteni, hogy mi célt szolgálhatott egy ilyen díszes járatrendszer a felszín alatt.

Az egyik elmélet szerint egy 18-19. századi gazdag ember bolond ötlete volt, mások úgy vélik, hogy történelem előtt csillagászati objektum, de akad olyan hipotézis is, hogy találkozóhelye volt a tengeri boszorkányságnak, a templomos lovagoknak vagy a szabadkőműveseknek. 2007-ben Rómában egy hasonló mintázatokkal kirakott barlangot fedeztek fel, ami némi hitelt ad azoknak a találgatásoknak, hogy a Shell grotto-t a föníciaiak építették az i.e. első évezred második felében, amikor számos kolóniát alapítottak a karthágói bázisukról.

Fotó: the.architects.underground
Fotó: o_bout_des_photos

A legtöbb felhasznált kagylóhéj a környékről származik, a közeli öblökben nagy számban gyűjthették őket. Akad azonban olyan faj is, ami errefelé meglehetősen ritka, így vélhetően azt Southampton partjairól szedegethették. A kirakott minták többsége csillag- és napformára emlékeztet.

Fotó: ladyruane

Bár a felfedezésről ellentmondásos adatok léteznek, a barlangra valószínűleg 1835-ben bukkantak, az első írásos említése 1838-ban történt.

Fotó: cath.kot
Fotó: ingrid_travel

1932-ben a barlangnak új tulajdonosa lett, aki lecserélte a gázvilágítást, bevezette az elektromos áramot. A korábbi lámpák miatt az évtizedek alatt a kagylók megfeketedtek, ugyan megpróbálták letisztítani őket, de a mocsok alatt sajnos a legtöbb kifakult, színét vesztette. A struktúra is károsodott a vízbejutás miatt, igaz, 2012-ben egy 5 éves helyreállítási-megőrzési program végére a helyzet rendeződött.

Fotó: ladyruane

Forrás: themindcircle.com