Együttélés a természettel.

Bár a legtöbbször a farkasokkal kapcsolatban riogatásokat hallunk, egy zempléni település úgy döntött, hogy szembemegy az árral. Füzérben nem elijeszteni szeretnék a nagyragadozókat, hanem pont megvédeni.

Ennek érdekében vadászati szempontból különleges rendeltetésű területté nyilváníttatná Füzér önkormányzata a település csaknem 3500 hektáros határát, az intézkedéssel védve a farkasok és a hiúzok életterét – közölte az MTI-vel Horváth Jenő, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei település polgármestere.

A döntés hátterében az áll, hogy az utóbbi években vélhetően megtelepedtek a környéken a nagyragadozók.

Néhány hete például a farkasok alig száz méterre a kertek végétől, egy körbekerített legelőn leterítettek egy másfél mázsás bikaborjút. A jelek szerint már nagyobb falka élhet a környéken.

A farkas sötét szőrű alfaja valamikor egész Európában elterjedt volt. Hazánkban az állomány az I. világháború végére csökkent drámaian, majd el is tűnt a ragadozó. A 80-as években jelent meg újra, először csak a határon túlról érkezve, majd egyre tartósabban megtelepedve.

Ma Magyarországon a farkas védett, azaz a határon átkóborolt egyedeket nem lövik ki automatikusan. Eszmei értéke 250 000 forint, hazánkban a kutatók szerint kb. 15 példány élhet.

Füzérnek tehát az a célja, hogy a farkasokat segítsék, megvédjék az élőhelyüket.

A településen abban bíznak, hogy a nagyragadozók bemutatóhelyévé válhatnának, elősegítve a farkasok életmódjának megismerését és védettségük fontosságát. Egyebek mellett tanösvényt alakítanának ki vagy interaktív módszerekkel mutatnák be a gyerekeknek, hogyan élnek a nagyragadozók.

Forrás: ecolounge.hu

A kiemelt kép illusztráció.