Semlegesség, erős hadsereggel.

Svájc katonailag semleges ország, ez azonban nem jelenti azt, hogy nincs hadserege. Svájcnak valójában hatalmas és erős hadserege van, amely képes megvédeni az országot. 200 éve nem vettek részt semmilyen fegyveres katonai konfliktusban, ami jelzi, hogy a semlegességet komolyan gondolják. Információk szerint a svájci lakosság akár 12 órán belül mozgósítható és 32 éves koráig minden svájci férfi tartalékos katona is egyben (otthon fegyvert is őrizhetnek).

A svájci Alpokban számos katonai állomást találunk a tájba rejtve.

Egyesek sziklának, mások hegyi házikónak, pajtának, kecskék szállásának álcázzák magukat. Veszély esetén ezek kinyithatók, ágyúk és gépfegyverek kerülhetnek belőlük elő. A hegyoldalakba hatalmas barlangokat vájtak, amelyekben hangárok rejlenek, ezek légibázisokként tudnak működni. Minden nagyobb híd, alagút, út összeköttetésben áll, így szükség esetén, ellenséges támadás során akár szándékosan összedönthető a rendszer. Az autópályák pedig gyorsan kifutópályává alakíthatók.

Fotó: Leo Fabrizio
Fotó: Leo Fabrizio

A svájci Alpok védelmi rendszerének kiépítése még az 1880-as években kezdődött.

A II. világháborúban modernizálták a bunkereket, majd a hidegháború időszakában újra. Napjainkban azonban, amikor a semleges országot elég kevés veszély fenyegeti, a bunkerek többsége elhagyatottan, üresen áll. Néhány épületet átalakítottak hajléktalanok részére, másokat múzeumként vagy hotelként hasznosítanak. A svájci kormány úgy döntött, hogy bezárja ezeket a helyeket, azonban lebontani őket annyira drága, hogy még mindig egyszerűbb (nem kevés pénzért) a fenntartásukról gondoskodni.

Az országban mintegy 300 000 bunkert és 5100 nyilvános óvóhelyet találunk, amelyek szükség esetén az állam egész lakosságát be tudják fogadni. Bármennyire is meglepő, de Svájc az az ország, amely az egy főre jutó legnagyobb hadsereggel rendelkezik.

A semlegesség nem garancia a háborúskodás elkerülésére, ezért 1978-ban egy jogszabályban elrendelték, hogy minden új épületnek egyben óvóhelyként is kell funkcionálnia. Ha valaki úgy építkezik, hogy a háza nem óvóhely, akkor be kell fizetniük egy közös óvóhelyre. Svájc az egyetlen ország a világon, amely így teljes lakosságát, mind a 8 millió főt képes egy esetleges háborúban megvédeni.

St. Margrethenberg - Furggels

Fort «Furggels» - Armored Turret Gun No. 4

Fotó: www.coh2.org

Artillery Fort Nussloch - Embrasures

Unghürstöckli

House without a view

Fotó: Leo Fabrizio
Fotó: Leo Fabrizio
Fotó: Leo Fabrizio
Fotó: Leo Fabrizio
Fotó: Leo Fabrizio
Fotó: Leo Fabrizio
Fotó: Leo Fabrizio
Fotó: Leo Fabrizio
Fotó: Leo Fabrizio

Forrás: www.amusingplanet.com