Segítségre szorulhat!

Az első idei gólya, Kele, 2022. január 24-én landolt a fészkében. Szokatlanul korán, biztosan messze még a tavasz. Hideg van, és februárban még keményebb mínuszok jöhetnek. Mit tehetünk mi, hogyan segíthetünk a gólyáknak?

A Telelő gólyák Facebook oldala nyomon követ és segít minden itthon maradt gólyát. Álláspontjuk szerint minden itthon maradt gólya sérült, nem tud vonulni. Ez ellentmond a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület nézeteinek, amely szerint a madarak inkább kényelemből maradnak itthon.

Az biztos, hogy a kemény mínuszok erősen legyengíthetik a vonulásban egyébként is megviselt madarat. A Telelő gólyák kéri a településen élőket, hogy sürgősen próbálkozzanak meg Kele etetésével – a hírek szerint ez meg is történt.

A gólyák egyébként bírják az akár -20◦C-os hideget is. Nem azért mennek Afrikába, mert ott meleg van, hanem azért, mert a téli időszakban nehezen találnak itthon eleséget, azaz rovarokat, kisrágcsálókat, hüllőket.

Ha telelő gólyát látunk a városokban, községekben vagy külterületeken, először mindig jelezzük az esetet a helyileg illetékes Nemzeti Parknak és a helyileg illetékes természetvédelmi felügyelőségnek.

Ha etetni kell, akkor fogadjuk meg a Mályi Madármentő Állomás tanácsait: érdemes egy etetőembert kiválasztani, aki mindig ugyanabban a ruhában eteti, például piros kabátban. Ennek két oka van. A madár is könnyebben azonosítja be a gondozóját, illetve ezzel a módszerrel csak egy emberhez fog kötődni a gólya. Ez azért fontos, mert nem szabad túlzottan megszelídíteni a madarat, mert akkor később nem lesz félelemérzete.

Eleinte a tartózkodási helye közelében jól látható, szabad terepen kell kitenni az ennivalót akkor, amikor a madár is ott van és látja. Érdemes valamiféle hangot adni, amikor új étel kerül lerakásra. Csengő, síp, fütty, akármi, de ne legyen túl hangos. Pár etetés múlva a madár már messziről megismeri gondozóját és odarepül hozzá. Szép egyenletes léptekkel közelítsük meg a madarat. A hirtelen mozdulatok elriasztják! Ha letettük az ételt, hagyjuk el a területet legalább 50-60 méterre.

A gólyák számára minden étel 2 ujjnyi darabokra vágva menjen (pl. patkány, egér, hal, marha, csirkehús, naposcsibe, kacsa). Ha csak húst kap, akkor szükséges kalciumot is adni mellé, például a tojás héját kifőzve, kiszárítva és porrá törve. Fontos, hogy sertéshúst nem ehet! Csirkenyak és a kacsanyak kalapáccsal szétzúzva az egyik legolcsóbb és legjobb táplálék, hiszen csontos és velős részeket is tartalmaz. Farháttal óvatosan, mert hegyes éles csontok vannak benne.

Mindig annyi eledelt kell neki adni, amennyit megeszik. Lehetőség szerint változatosan etessük a madarat, átlagosan napi 2-3-szor. Ha nagy a hó, érdemes a területén egy 10×10 méteres helyen eltúrni a havat, hogy a füvet vagy a szántóföldet süsse a nap. Így a madarak jobban tudnak sütkérezni. Ügyeljünk rá, hogy kutyákat ne sétáltassanak a környéken!

A területileg illetékes nemzeti parkok listája itt érhető el: magyarnemzetiparkok.hu

Hasznos információk: www.facebook.com/golyavedelem

Forrás: www.mteweb.hu

A kiemelt kép illusztráció.