Pontosítás.

Az elmúlt napokban az interneten többfelé megjelent a hír, hogy mégsem tiltják be jövőre a kerti hulladék égetését.

Érdemes egy kicsit utánanézni az információnak, ez ugyanis nem teljesen fedi a valóságot.

2020 júniusában fogadta el az országgyűlés a környezet védelmének általános szabályairól szóló törvény és a természet védelméről szóló törvény módosítását. A javaslat célja a levegő minőségének javítása, ezáltal a lakosság egészségének védelme volt. Az elfogadott módosítás értelmében 2021. január elsejétől megszűnik az önkormányzatok döntési joga a zöldhulladék-égetés engedélyezéséről, és az egész országban egységesen tilos lesz kerti hulladékot égetni. A lakóknak és a településeknek alternatívákat kell keresniük, sokfelé már meg is kezdték a komposztálás népszerűsítését, nem egy helyen ingyenes komposztálók biztosításával.

December 2-án azonban megjelent egy kormányrendelet a Magyar Közlönyben „a veszélyhelyzet ideje alatt alkalmazandó, levegőminőséggel összefüggő szabályokról”. Ennek értelmében a koronavírus-járvány miatt életbe léptetett veszélyhelyzet megszűnéséig továbbra is a települési önkormányzatok hatáskörében marad „a háztartási tevékenységgel okozott légszennyezésre vonatkozó egyes sajátos, az avar és kerti hulladék égetésére vonatkozó szabályok rendelettel történő megállapítása”.

Mindez azt jelenti, hogy amíg tombol a járvány, addig a helyi rendeletek által meghatározott módon továbbra is bárki elégetheti saját kertjében a zöldhulladékot (tehát ott és akkor, ahol ezt a helyi rendelet engedi).

Az idei zöldhulladék-kezelési műveletek azonban már lassan véget érnek. A legtöbb helyen elvitték az összegyűjtött leveleket, levágott ágakat (vagy ahol lehetett, elégették). Vagyis mire a kérdés igazán aktuálissá fog válni jövő tavasszal, addigra remélhetőleg már a veszélyhelyzetnek is vége lesz és így tilos lesz a kerti hulladék égetése.

Forrás: www.hazipatika.com