Félrevezető elnevezés.

Izland, amit angolul ’Iceland’-nak, azaz ’Jégországnak’ neveznek, valójában nem egy fagyos ország, hanem egy üde, zöld terület, különösen nyáron, amikor a szigetnek mindössze 10%-át borítja a tartósan fagyott permafroszt. Az óceán közelsége miatt a klíma kedvező, viszonylag enyhe és még télen is jégmentesek a partok.

A legenda szerint az első szigetre érkező vikingek azért választottak egy ilyen mogorva, félrevezető nevet, mert abban reménykedtek, hogy a jég szócska majd elrettenti azokat, akik esetleg a letelepedést fontolgatják. Az igazság azonban az, hogy a 9. században egy Flóki Vilgerðarson nevű viking érkezett a szigetre, aki nagyon rosszul volt a télre felkészülve. Mikor Izlandra ért, a tavaszra vár, felmászott egy hegyre és elkedvtelenedett a jeges gleccserek láttán, ekkor nevezte el ’Jégországnak’ a területet.

Mindenesetre a neve ellenére nincs olyan sok jég Izlandon.

Persze akadnak úszó jégtáblák, amelyekből elméletileg lehetne jeget nyerni és gleccserek, amelyeket csákánnyal lehetne bontani. Viszont akad itt egy bökkenő is: Izland méregdrága hely.

Távoli, elszigetelt helyzete és nem épp mediterrán éghajlata miatt Izland erősen importra szorul számos termékből, például olajból, gabonából, zöldségekből és más élelmiszerekből. Az árak nagyon magasak, ugyanakkor a fizetések is igazodnak ehhez. Emiatt a munkaerő is drága, minden, amit itt állítanak elő, nagyon sokba kerül.

Vagyis máshonnan hozni a jeget sokkal olcsóbb, mint Izlandon termelni vagy előállítani.

Még úgy is, hogy az áram viszont szigetországban elképesztő olcsó, köszönhetően a rengeteg vízi- és geotermikus forrásnak. Izland Norvégiából, Nagy-Britanniából és még az USA-ból is vásárol jeget. Az üzletekben ezt használják a húsok, halak frissen tartásához.

Quiet

Noha környezetvédelmi szempontok miatt aggályos, hogy messzi földről utazik ide a jég, ne feledjük, hogy Izland kénytelen számos terméket külföldről behozni és így ezeket a kereskedelmi járatokat jobban ki tudják használni. Ráadásul az egyezményeknek köszönhetően a jég vámmentesen hozható be az országba.

Forrás: www.amusingplanet.com