Tél Mexikóban.

Még tavaly december 21-én történt, hogy a Mackinac Hídfelügyelethez számtalan telefonhívás érkezett be aggódó búvároktól, egy lehetséges olajszennyezés ügyében. A sűrű fekete ’folt’ napról napra növekedni látszott.

Szerencsére hamar kiderült, hogy nem olajról van szó, hanem egy különös rekordról: hihetetlen mennyiségű, szokatlanul sok amerikai barátréce gyűlt össze a tavon a Mackinac híd alatt.

Kezdetben a hatóságok kb. 7 ezer madarat számláltak, ám a csapat létszáma egyre növekedett. A Mackinac híd a Huron- és a Michigan-tó között található, a Mackinac szoros fölött.

Az amerikai barátréce Kanada és az USA területén őshonos, de télre Mexikóba és a Karib-térségbe vándorol. A természetes élőhelyét az édesvizű és sós mocsarak és tavak jelentik.

Egy michigani madármegfigyelő a szárnyasok számát 25 ezer körülire becsülte, de ez még közel sem a végleges létszámot tükrözte. A szakemberek szerint a récék nem maradnak sokáig együtt, amint a jegesedés megérkezik, elröppennek melegebb vidékekre, Mexikó felé.

Forrás: www.odditycentral.com