Van egy “rossz” hírünk: a parlagfű továbbra sem tesz csodát!

A néhány héttel a korábbi eset után ismét illegális parlagfű készítményeket vont ki a forgalomból a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH). Az Ambrózia olajkapszula, a Parlagfű virágeszencia és a Parlagfű tea elnevezésű, engedély nélkül emberi fogyasztásra kínált árucikkeket a bio élelmiszer nagykereskedelmi egységek ellenőrzése során találták a hivatal szakemberei. Az élelmiszerlánc-biztonsági hivatal azonnali hatállyal elrendelte a nem engedélyezett termékek forgalomból történő kivonását, valamint azok előállítói ellen is hatósági eljárás indult.

Amint arról a NÉBIH korábban tájékoztatást adott, jelenleg Európában sem a parlagfű, sem a belőle készült élelmiszerek nem hozhatók forgalomba emberi fogyasztásra szánt termékként. A parlagfű tartalmú készítmények új élelmiszernek minősülnek, melyeket uniós szinten engedélyeztetni kell. Az uniós engedélyezés során az élelmiszerként történő felhasználás biztonságosságát kell bizonyítani. Parlagfűre és a belőle készített termékekre Európában eddig nem került kiadásra engedély.

Jó hír viszont, hogy az „Istenek eledele” megnevezésű, október végén forgalomból kivont termék visszahívásának a nagykereskedelmi egységek a felszólításnak megfelelően eleget tettek.

Forrás: NÉBIH