Balesetek, mezőgazdasági károk a listán.

Hazánkban sokan mérgelődnek a városban is néha megjelenő, látszólag nagyon elszaporodott vaddisznók miatt, de Európa más országaiban is problémát jelentenek ezek az erdei vadak.

Belgiumban nem kevés gondot okoz a folyamatosan, dinamikusan növekvő vaddisznóállomány, ezért egy helyi polgármester sajátos módszert eszelt ki a megoldásra: fogamzásgátlókat akar adni az állatoknak. Ma már hihetetlennek tűnik, de Flandriában 50 évig kihalt fajként tartották számon a vaddisznót, csak 2006-ban tért vissza a területre, azóta viszont egyre több konfliktust okoz, bejárva a településekre.

A beringeni polgármester, bizonyos Maurice Webers érvelése szerint a vaddisznók betegségeket terjesztenek, mezőgazdasági károkat, autóbaleseteket okoznak. „Állatbarát és elegáns” megoldásnak tartja, ha a vaddisznók takarmányába fogamzásgátló tablettákat csempésznek, a kifejezetten erre a célra kijelölt etetési zónákban.

Ennek a módszernek azonban rengeteg hátránya is lenne. Thomas Scheppers erdészeti és természetvédelmi szakértő rávilágított, hogy így abban sem lehetnének biztosak, hogy a vaddisznó ette-e meg a kihelyezett szert, vagy más állat, és ha el is fogyasztotta, a pontos mennyiséget sem tudják mérni, ami az állat szervezetébe került. Brit kutatók inkább az injekciópuskával bejuttatható módszereket tanulmányozzák.

Kétségtelen, hogy előbb-utóbb megoldást kell keresni a vaddisznó-problémára. Limberg régiójában annyira elszaporodtak már az állatok, hogy egyetlen este alatt 14 közúti balesetet jelentettek, egyetlen útról, amit a vaddisznók okoztak.

Nem beszélve arról, hogy a mezőgazdasági vadkár is egyre jelentősebb, az Antwerpeni Egyetem becslései szerint a gazdálkodók vesztesége a vaddisznók miatt éves szinten több százezer euró.

Forrás: erdo-mezo.hu és www.telegraph.co.uk