Legendás bajnokok, önjelölt legendák.

1. Az első téli olimpiát 1924-ben rendezték, a franciaországi Chamonix-ban.

Fotó: IOC/www.olympic.org

2. 16 ország vett részt az első téli játékokon, 6 sportágban álltak rajthoz a versenyzők.

3. Nagyon sokáig ugyanebben az évben rendezték a nyári és téli olimpiákat, a két éves eltolás 1992-94 óta van érvényben.

4. Minden idők legeredményesebb téli olimpikonja jelenleg a nyolcszoros olimpiai bajnok norvég sífutó, Bjorn Daehlie és honfitársa, az ugyancsak nyolcszoros aranyérmes Ole Einar Björndalen sífutó.

Fotó: www.peakinnovation.se – mynewsdesk/Wikimedia Commons

5. Az éremtáblát nem meglepő módon Norvégia uralja, a maga 329 téli olimpiai érmével.

6. Magyarország eddig 2 ezüst és 4 bronzérmet szerzett: egyetlen kivétellel páros műkorcsolyában. A kivétel természetesen a legendás jégtáncos kettősünk 1980-as ezüstérme: Regőczy Krisztináról és Sallay Andrásról van szó.

https://youtu.be/l8zm6zgdgRE

7. Az országok lakosságát tekintve Liechtenstein a rekorder: az egy főre lebontott érmek számát ő vezeti, a maga 9 érmével, amit alpesi síelésben szereztek.

8. A legidősebb versenyző, aki aranyérmet szerzett 54 éves és 101 napos volt, amikor a medál a nyakába került- az angol Robin Welsh curlingező példája bizonyítja, hogy sosem késő elkezdeni.

9. Kim Yun-mi viszont mindössze 13 éves és 85 napos volt, amikor 1994-ben olimpiai aranyat nyert gyorskorcsolyázásban-ezzel övé a legfiatalabb téli olimpiai bajnoki cím is.

10. 4 sportolónak sikerült a lehetetlen: téli és nyári olimpián is érmet nyertek, természetesen más-más számban. Sőt, egyikük rögtön aranyérmes is tudott mindkét évszakban lenni: Eddie Eagen 1920-ban, Antwerpenben félnehézsúlyú ökölvívásban nyert aranyérmet, majd 1932-ben négyes bobban lett olimpiai bajnok.

Fotó: Wikimedia Commons

11. Volt, aki nem a sportolói nagysága miatt vált híressé. Így például Eddie, a Sas, aki addig ügyeskedett, amíg a szabályzatban egy kiskaput találva Nagy-Britannia egyetlen síugrójaként állt rajthoz – a többi már történelem.

12. Hasonlóan népszerű lett a jamaikai bobcsapat is, akik 4 hónappal az 1988-as olimpia előtt kezdtek egyáltalán gyakorolni.

13. A magyar csapat 19 fővel vesz részt a XXIII. Téli Olimpián. Drukkoljunk nekik együtt!

Forrás: www.mnn.com