Álmatlanok és nyugtalanok kedvence.

A valódi vagy más néven keskenylevelű levendula (Lavandula angustifolia) lett 2018-as Év gyógynövénye a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Gyógynövény Szakosztálya által kezdeményezett választáson. A szép, lila virágú dísz-, aroma- és fűszernövényként is ismert növényt több ezer éve használják gyógyászati célokra, már az ókorban sebek fertőtlenítésénél alkalmazták.

Európában napjainkban főként nyugtató, szorongásoldó hatása miatt használják a gyógyászatban a szárított virágát és a belőle nyert illóolajat. Hatásosságát nyugtalanság, álmatlanság és emésztési panaszok kezelésében tudományos bizonyítékok is igazolják. Nyugtató, elalvást segítő hatása nem csak az illóolaj inhalálásával érvényesül, teaként alkalmazva, illetve az ellenőrzött, gyógyszerkönyvi minőségű illóolajból 1-4 csepp kockacukorra cseppentve fogyasztva hasonló hatást vált ki. Az elalvást segítő, valamint molyriasztóként is felhasznált levendulapárnák Európa-szerte népszerűek. Antibakteriális, antioxidáns, sebgyógyító, gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatása még igazolásra vár.

Magyarországon a Pannonhalmi Főapátság kertjében a 17. század óta virul a növény. A levendula hazai ipari célú termesztését Franciaországból származó tövek telepítésével 1920-ban Bittera Gyula indította el a Tihanyi-félszigeten. Népszerűségét mutatja, hogy a szedd magad levendula akciók keretében tömegek gyűjtik minden évben kosarukba a lila virágot.

Az előző években a máriatövis (2013), a citromfű (2014), a galagonya (2015), a kamilla (2016) és a mák (2017) viselték „Az év gyógynövénye” címet.

Forrás: evgyogynovenye.hu