Lassíts!

Kiszínezik a bécsi utcákat: a londoni Piccadilly Circus és a Tottenham Court Road nyomán mostantól az osztrák fővárosban is járdára „terített” szőnyegekkel találkozhatunk.

Nemzetközi hírű művészeket hívtak meg arra a projektre, amelynek során a bécsi utcákat színesre festik. Az utcai művek közül kettő már elkészült, a Meidling és Donaustadt városrészekben már óriási színes szőnyegek borítják a járdákat.

A Niederhofstrasse street art alkotása egy ukrán szőnyegre emlékeztet.

Iris Andraschek terve háborúellenes üzenet, az összefogás erejét jelképezi. A Dr.-Adolf-Schärf-Platz-nál egy 100 nm2-es színes alkotás vidítja fel a kereszteződésben haladókat. Az alkotópáros, Claudia Plank és Hans Werner Poschauko egy üvegprizmát képzelt el, amin keresztül a fény kétszer megtörik és különleges színeket varázsol elénk.

A Zinckgasse/Märzstraße sarkára április végéig csigák fognak kikerülni.

Ezen a környéken egy iskola is található – a lassan mászó állatok a sebesség csökkentésére is felhívják a figyelmet, de a járókelőket is szeretnék egy kis megállásra késztetni. Az alkotó elmondása szerint mindnyájunknak szükségünk van olykor a csigaházba történő behúzódásra, hogy töltekezni, újítani tudjunk.

Bécs egy színes város, ezt kell az utcáknak is tükrözniük” – fogalmazott Ulli Sima városi tanácsnok. Az első 3 színes szőnyeget a tervek szerint több követi majd.

Forrás: www.heute.at