Kékeslila szirmok.

2023-ban az Év vadvirága a borzas len, ami a tarka nőszirmot és a selymes peremizst utasította maga mögé a szavazáson. Az idei voksolás 3 jelöltje ezúttal a szárazabb, sztyeppi élőhelyekhez kötődik, ezzel felhívva a figyelmet ezen élőhelyek fontosságára és megőrzésük lehetőségeire. Általánosságban az Év Vadvirága kezdeményezés célpontjában a hazánkban honos ritka, vagy ritkulóban levő növényfajok megismertetése, védelme és a hozzájuk kötődő problémák feltárása, bemutatása áll.

A borzas len Kelet- és Közép-Európában elterjedt faj, mely kelet felé a Kaukázusig, délen pedig a Kaszpi-tengerig fordul elő. Hazánkban a fajjal száraz gyepekben, sztyepréteken, meszes homokpusztagyepekben, ritkábban száraz tölgyesekben találkozhatunk. Az Északi-Középhegységben és a Duna–Tisza-közén gyakoribb, az ország nyugati részén ritkábbnak mondható, de találkozhatunk vele a Pilisben, a Vértesben vagy a Csepel-szigeten is.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

EL (@mushketer2002) által megosztott bejegyzés

Az 50–80 cm magas, felegyenesedő szárú évelő növény május és július között virágzik. A liláskék virágok álfüzért alkotnak, az egyes virágokban 5 szirom található, a csészelevelek mirigyes szélűek. A hazai kék virágú lenfajoktól könnyen elkülöníthető, mivel csak ennél mirigyes a csészelevél széle, illetve a szára is csak ennek szőrös, innen ered magyar és tudományos nevében szereplő borzas (hirsutum) fajnév. A termés gömb alakú tok.

Mészkedvelő faj. Hazánkban 1993 óta védett, természetvédelmi értéke 5000 Ft.

A borzas lenről és a hozzá kapcsolódó programokról, eseményekről a szervezők az Év Vadvirága Facebook oldalán tesznek közzé információkat: www.facebook.com/evvadvirga

Forrás: www.dunaipoly.hu