Bedőlsz az optikai csalódásnak?

Emlékszel még arra a ruhára, amelyik kb. 2 évvel ezelőtt felrobbantotta az internetet? Igen, arról a darabról van szó, amit egyesek fehér-aranynak, mások kéknek láttak. Most itt az újabb világrengető színvita!

Egy japán pszichológus robbantotta ki az egészet egy ártalmatlannak tűnő epres sütivel. Az optikai csalódást remekül bemutató fényképet Akiyoshi Kitaoka-nak, a Ritsumeikan Egyetem professzorának köszönhetjük, aki egy filterrel készített fotót tett fel a Twitterre egy epres tortáról, és közölte, hogy egyetlen piros pixel sincs a képen, annak ellenére, hogy a gyümölcs pirosnak tűnik.

Fotó: Akiyoshi Kitaoka/Twitter

Természetesen vannak, akik azt állítják, hogy még mindig van vörös árnyalat a képben, és elszántan vizsgálgatják a legapróbb részleteket is a képen.

Ahogyan a jobboldali képen láthatod, a piros gyümölcsök valójában szürkék, ha közelebbről megnézzük őket. Az optikai jelenség neve színállandóság.

Fotó: Akiyoshi Kitaoka/Juno Kim/ScienceAlert

Az egész úgy zajlik, hogy az agyunk kitalálja a dolgok színét, a fényforrás színéből kiindulva.

Egyszerűbben fogalmazva, amit különböző színeknek érzékelünk, azok valójában különböző hullámhosszú fények (390 és 700 nanométer között). Bonyolultabban szólva, a különböző hullámhosszak a szemben lévő 3-féle fotoreceptor valamelyikét arra serkentik, hogy jelet küldjön az agy látókérgének , amelyik aztán ezt a információt összeveti a többivel, és megszületik az élmény, amit színnek hívunk.

Igazából ez egy apró trükk az agytól, hogy kompenzálja a fényviszonyok változását, ami egyébként összezavarna minket. Ugye mindnyájan tapasztaltuk már, hogy más színűnek tűnik egy dolog a ragyogó nappali fényben, mint a félhomályban vagy akár éjjeli lámpa megvilágítás mellett?

Ráadásul az agyunk arra is képes, hogy érzékeli a túl sok kék fényt, és figyelmen kívül hagyja. Ha túl sok a kék, akkor inkább pirosnak fogjuk látni a dolgokat. Így a folyamatosan változó fényviszonyok mellett sem bolondulunk meg.

Amikor egy szűrő segítségével Kitaoka eltávolította a meleg színek többségét, úgy, hogy a hosszabb hullámhosszúakat rövidebbre cserélte, az agyunk valójában ellenpontozta ezt azzal, hogy elvette a kéket, és inkább pirosnak látta a képet.

Az eper pedig nem csak szín, hanem textúra, árnyalatok, és amikor ránézünk, az agyunknak jeleket adunk, hogy az eperszerű tárgyat epernek nézze – emiatt is pirosnak kezdjük látni.

Forrás: www.sciencealert.com