Vidd be a szobába a sokmagvú gyümölcsöt termő növényt.

Talán már senkinek sem kell bemutatni a gránátalmát: az ezernyi finom, lédús maggal rendelkező gyümölcsöt lassan mindenki ismeri a hipermarketekből, zöldséges pultokról. Azt viszont kevesebben tudják, hogy szobanövényként is a miénk lehet, a gránátalma ugyanis sikeresen nevelgethető otthon is. Bár a szabadban, az ideális élőhelyén hatalmas bokorrá fejlődhet, a lakásban tartott példányok méretét úgy alakíthatjuk, hogy nem fog minket kiszorítani a szobából.

Amennyiben megpróbálkoznánk a gránátalma nevelésével, így fogjunk hozzá:

1. A gránátalma magok akkor lesznek a legértettebbek a célra, ha még kb. 2 hétig a gyümölcsben hagyjuk őket, attól az időponttól számítva, amikor egyébként fogyasztanánk a lédús magokat. Ilyenkor a gyümölcs külső héja már kemény és ráncos.

2. Vágjuk fel, nyissuk szét a gyümölcsöt, és kanalazzunk ki néhány magot. Csak egész, ép magokat válasszunk! Töröljük le róluk a levet egy papírtörölköző segítségével, majd mossuk meg őket egy szitában alaposan, hogy a törmeléket, húsdarabokat eltávolítsuk. Ezt követően újra alaposan szárítgassuk meg a magokat.

3. Egy cserépbe tegyünk földet, nedvesítsük meg, majd vessük el a magokat. A cserepet fedjük le alufóliával, hogy párás környezetet teremtsünk, majd tegyük meleg helyre  (21°C). Ideális, ha egy falapot teszünk a radiátorra és arra állítjuk a cserepet. 5-10 nap alatt kibújnak a kis növénykék.

4. Amikor a növénykék már megjelentek, távolítsuk el a fóliát, és állítsuk a cserepet egy meleg, napos ablakpárkányra. A földet tartsuk mindig kicsit nedvesen!

5. Amikor már kb. 10 cm-esek a kis gránátalma növényeink, akkor át is ültethetjük őket. Metszéssel tartsuk kordában, hogy a szobában ne váljon hatalmas bokorrá. A világos, meleg helyet kedveli, de nincs szüksége párásításra, és a hűvösebb helyet is elviseli. Azt fontos tudnunk, hogy hazai viszonyaink között ritkán érlel gyümölcsöt, viszont szép, látványos tölcsér alakú virágaiban jó eséllyel gyönyörködhetünk. A boltban kapható gyümölcsök egyébként hibridek, így a belőlük fejlődő növény gyümölcse nem lesz ugyanolyan. Nyáron kitehetjük az erkélyre, viszont a szabadban tartott növényeket télen lehetőleg 0-5◦C-on teleltessük.