Szelíd vadméhek.

A legtöbb ember valószínűleg csak a méhekre gondol, ha a beporzókról hall, de azon belül már nem ismeri a különféle méhcsaládokat, mint ahogy más beporzókat sem. Éppen ezért nagyszerű kezdeményezés a Magyar Környezeti Nevelési Egyesülettől, hogy 2023-tól kezdve meghirdeti az Év beporzói szavazást.

A voksolás célja, hogy felhívja a figyelmet erre az állatcsoportra és némileg több információhoz juttassa a lakosságot a hasznos élőlényekről. Kezdeményezésüket a Magyar Rovartani Társasággal együtt végzik, mivel hazánkban az állati beporzók szinte kivétel nélkül a rovarok közül kerülnek ki.

Szavazni online lehet, 3 jelölt közül kerül ki a nyertes. A kiválasztott csoportot és annak részletesebb bemutatását a Beporzók napjára (március 10.) hozzák nyilvánosságra.

2023-ban 3 vadméh csoportból lehet választani:

Bányászméhek

A méhek közül több mint 3000 faj tartozik a bányászméhek családjába. Fészkelésük nem feltűnő, a föld alatt ásnak üreget, ott hozzák létre bölcsőiket. Mindegyikbe egy petét raknak, miután meghordták nektárral és virágporral. Számukra a csupasz, nem bolygatott földfelület fontos a fészeképítéshez. Ezek a kis vagy közepes méretű méhecskék magányosan élnek. A virágpor gyűjtésére kialakult „kosárkájuk” van. Azon kevés méhek közé tartoznak, akiknek körében éjjelinek nevezhető (sötétedéskor vagy a koraesti órákban aktív) fajok is vannak.

Faliméhek

A méhek közül több mint 4000 faj tartozik a művészméhek családjába, és közülük mintegy 350 faliméh fajt ismerünk. Ők eredetileg más rovarok által a fába rágott járatokban, nádszálak üregében, csigaházban, vagy saját maguk által löszfalakba rágott üregekben hozták létre bölcsőiket. A nádtetők uralkodása idején könnyebb dolguk volt, azután a nádtetők is megfogytak, a holt fa is megritkult az erdőkben. A rovarszállókba kitett kifúrt fadarabok és nádkötegek elsősorban ennek a méh-csoportnak segítenek a szaporodásban – ők pedig nekünk segítenek a sok megporzott virág révén.

Male and female Osmia cornuta - La Pairelle

Szabóméhek

A faliméhekkel egy családba tartozó, magányos életmódot folytató vadméhek. Nevüket arról a viselkedésükről kapták, hogy növények leveleiből többé-kevésbé szabályos alakú foltokat szabnak ki rágójukkal, és ezeket a kis levéldarabkákat cipelik magukkal, hogy a fészek falát azzal tapétázzák ki. A világon mintegy 1500 fajukat írták már le. A rózsa-szabóméh elsősorban a rózsából rág magának nagyobb lapokat, a kis szabóméh orgonából, a málna-szabóméh málnából, mások akácból, bodzából is kiharapdálják a szükséges darabokat. A lucerna szabóméh a lucerna maghozamának kialakításában fontos szerepet játszik, ugyanis a lucerna sajátságos virágjában is hozzá tud férni a nektárhoz – és a virágporhoz.

További információ és szavazás itt: mkne.hu/az-ev-beporzoi