Március 25-én vezetett túra indul.

2016-ban az Év vadvirága volt a védett mocsári kockásliliom, amelynek eszmei értéke 50 000 Ft. A magyarul kockásliliomnak vagy púposliliomnak nevezett, szépséges növény a nemzetség egyetlen hazai vadon élő faja, az ország egyes részei kotuliliomnak, kockás kotuliliomnak, ostáblás liliomnak, kockás hatkotunak, kockaliliomnak, kosnyócskának, korona liliomnak, szerecsenmáknak, szemvirágnak és vadtulipánnak is hívják, illetve hívták egykor.

Magyarországon az ország északkeleti részén, a Beregtől Aggtelekig, a Bükkig és a Mátráig, valamint az ország délnyugati részén, a Kemenesháttól a Mohácsi-szigetig fordul elő.

A korábban sokfelé előforduló faj a lecsapolások, gyepfeltörések és melioráció következtében mára Európa-szerte ritkává és veszélyeztetetté vált. Hazánkban is élőhelyeinek tönkretétele, megsemmisülése fenyegeti, így elsősorban halastavak létesítése és gyepfeltörések, melyeket a növény nem él túl.

Most a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatósága kockáslilomnéző túrát hirdet, a kora tavasz legnagyobb virágának segítségével bepillanthatunk az ébredő hullámtéri erdő mindennapjaiba. Ha szerencsénk lesz, a Dráva túloldalán fészkelő rétisasok életébe is betekinthetünk.

A kockásliliom túra 2023. március 25-én indul!

  • Találkozó: 10 órakor
  • A túra hossza: várhatóan 3 óra
  • Részvételi díj: 1000 Ft/fő
  • Helyszín: Gyűrűspuszta, gátőrház, Matty – Gyűrűspuszta
  • További információ: ddnp.hu