Nem kell félni attól, hogy „elrejtik” az ételekben a tücsköt.

Az agrárminiszter előzetes bejelentése alapján várható volt, most viszont a Magyar Közlönyben meg is jelent az a rendelet, ami alapján a rovarfehérjéket tartalmazó élelmiszereket az üzletekben elhelyezhetik.

Az ilyen ételeket más termékektől „a vásárlók számára elkülönített módon kell kihelyezni” és fel kell rajtuk tüntetni, hogy „Figyelem! Az élelmiszer rovarfehérjét tartalmaz!”, méghozzá legalább akkora betűkkel, mint amekkorával a termék neve olvasható.

A rendelet nem jelentett meglepetést, mivel a tárcavezető előre bejelentette az élelmiszer-jelölési rendelet átírását, hogy a rovarfehérjéket tartalmazó termékek jól megkülönböztethetők és elkülöníthetők legyenek a boltok polcain. Az Agrárminisztérium célja, hogy megvédje a magyarok hagyományos étkezési kultúráját a tücsköktől-bogaraktól. Az agrártárca szerint fontos, hogy gasztronómiai hagyományainkat megőrizzük, és ne hagyjuk, hogy megváltoztassák étkezési szokásainkat, ezért kell megjelölni a rovarfehérjés élelmiszereket.

Az ennek a rendeletnek meg nem felelő csomagolóeszközöket és címkéket még három hónapig szabad felhasználni, addig a hatóság nem büntet érte.

Mivel sok mendemonda kering a rovarfehérjékről, fontos tudni, hogy az új élelmiszerek kizárólag szigorú ellenőrzés alapján, uniós szintű engedélyeztetést követően hozhatók forgalomba.

Az új összetevők biztonságosságának átfogó értékelését az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) végzi, majd a jóváhagyásról egy tagállami képviselőkből álló testület dönt. Pozitív döntés esetén az EU Bizottság kiadja a forgalomba hozatali engedélyt. Általában nagyon kis mennyiségekről beszélünk, például a házi tücsökből előállított, részben zsírtalanított porból a sokmagvas kenyér 100 g-ja legfeljebb 2 g-ot tartalmazhat.

Magyarország nem támogatta a rovar összetevők új élelmiszerként való forgalomba hozatalának engedélyezését.

Nincs komoly fehérjehiány, ezért hazánk nem tartja indokoltnak a rovarok élelmiszerként történő fogyasztását az EU-ban. Mivel azonban a tagállamok többsége megszavazta a kérelmeket, így a Bizottság elfogadta azokat. A globális éllemiszerválság mindenkit érint, emiatt folyamtosan az alternatív fehérjeforrásokat keresik a szakemberek. A rovarfehérjék ökológiai lábnyoma sokkal kisebb, mint más állati fehérjéké.

Fontos kiemelni, hogy az engedélyezett rovarok felhasználása nem kötelező az élelmiszerekben, ez csupán egy új, választható összetevő.

Egyébként mint minden összetevőt, az engedélyezett rovarokat is kötelező jelölni az élelmiszerek csomagolásán. Emellett – ahol releváns – az allergiás keresztreakcióra való kötelező utalásról is rendelkeznek. Elhallgatni tehát senki sem tudta eddig sem a rovarösszetevőt, mostantól viszont külön polcon is kell elhelyezni, az említett felirattal együtt ezeket a termékeket.

A Nébih hangsúlyozza, hogy attól sem kell tartani, hogy E-számnak „álcázva” rejtik el a rovarok jelenlétét a gyártók a termékekben.

E-száma csak az élelmiszer-adalékanyagoknak van. A rovarok nem tartoznak ebbe a körbe, azokat nem adalékanyagként, hanem összetevőként lehet felhasználni, és új élelmiszerként engedélyezték őket.

Jelenleg hat érvényes „rovaros engedély” van az EU-ban:

  • szárított közönséges lisztbogár lárva,
  • fagyasztott, szárított és por formában lévő keleti vándorsáska,
  • közönséges lisztbogár fagyasztott, szárított és por formában lévő lárvája,
  • fagyasztott, szárított és por formában lévő házi tücsök,
  • házi tücsökből előállított, részben zsírtalanított por,
  • fagyasztott, pépesített, szárított és por formában lévő alombogárlárvák.

Forrás: portal.nebih.gov.hu