Színváltós limonádéként a gyerekeket is elvarázsolja.

A tavasszal együtt elérkezik az ehető virágok időszaka is. Az árokpartokon, erdők szélén, kertekben tömegesen nyíló lila ibolya nem csak finom illatával hódít, de kellemes ízével is, érdemes a konyhában is felhasználni! Készülhet belőle szirup, zselé, de kerülhet desszertekbe és salátába is a virágja.

Az ibolyát nehéz bármivel összekeverni, de más virágok esetében győződjünk meg arról, hogy biztosan be tudjuk azonosítani a növényt. Az ibolya 5 szirmú virágáról és szívalakú, sötét leveleiről ismerhető fel. A mindenki által ismert ’klasszikus’ illatos ibolya mellett az amerikai vagy csíkos ibolya is elterjedt a kertekben, mindkét növény virágja ehető.

Most egy egyszerű szirupreceptet mutatunk, amit otthon is elkészíthetünk. Használhatjuk szörphöz, koktélokhoz, de akár ’színváltós’ limonádéhoz is. A szörp pH-ja ugyanis megváltozik, ha citromot csepegtetünk bele és ez az ibolya esetben igen látványos: a lila oldat rózsaszínre vált. Próbáljuk ki, a gyerekek rajongani fognak ezért a trükkért!

Így készül a finom, házi ibolyaszörp:

1.

Először is távolítsunk el minden zöld részt, csak a lila virágfejek maradjanak. Gyengéden öblítsük le vízzel az ibolyákat, majd szárítsuk meg. Tegyük a virágokat egy tálba és öntsünk annyi forró vizet rájuk, hogy ellepje őket. Hagyjuk egy éjszakán át ázni őket, hogy minél szebb színű ’teát’ kapjunk.

2.

Másnap készítsünk egy egyszerű szirupot egy edényben: vízben oldjunk fel folyamatos kevergetés mellett cukrot úgy, hogy a vizet melegítjük közben.

3.

Ezt követően a lila teát virágokkal együtt keverjük el a forró sziruppal. Ne főzzük tovább, mert a szép színét elveszítheti, besötétedik, szürkül, zavarossá válhat.

4.

Hagyjuk teljesen kihűlni az ibolyaszirupunkat, majd szűrjük át egy finom szitán. Közben a virágokat nyomkodjuk még ki, hogy több színes levet eresszenek. A leszűrt szirupot töltsük steril tiszta üvegekbe és tároljuk a hűtőben.

Forrás: fareisle.com