Fura fazon a dzsungelben.

A kapucinusmadár egzotikus faj, Dél-Amerika esőerdeiben éli életét. Leginkább arról híres, hogy az állatvilág legbizarrabb párzási énekét képes produkálni, amit nehéz bármilyen más hanghoz hasonlítani.

A kapucinusmadárnak meglehetősen sajátos a kinézete is. Világosbarna tollazattal rendelkezik, ami a hasán élénk narancssárga színűvé válik, a feje viszont keselyűszerű, kék bőrrel borított. A dús tollazat és a kopasz fejrész közötti kontraszt nagyon szembetűnő, így a madárka megjelenése rendkívül szokatlan. Amikor azonban a párosodás idején a hívóhangját meghalljuk, már nem is figyelünk a kinézetére. A madár torkából feltörő dal mindenkit megdöbbent, egyáltalán nem úgy hangzik, mint egy dallamos csicsergés.

A párzási ének rendkívül különleges, nehéz pontosan körülírni, de sokan a tehénbőgéshez, majd a láncfűrész nyikorgásához hasonlítják. A párzási időszakban a hímek nagy csapatokba gyülekeznek és megpróbálják a lehetséges társakat lenyűgözni az dalukkal. Különleges nótájukat úgy állítják elő, hogy a levegőt beszívják, a nyak mindkét oldalán található légzsákokban tárolják, végül, amikor a légzsákok megtelnek, hátradőlnek és előállítják a bizarr dalt.

Forrás: www.odditycentral.com