Egy életre választanak párt maguknak.

A rétisas fokozottan védett nagytestű ragadozó madarunk, eszmei értéke 1 000 000 Ft. A gyönyörű madár állománya az 1970-es évekre erősen megfogyatkozott, ezért természetvédelmi intézkedések sora próbálta megmenteni a hazai eltűnéstől. Szerencsére mára több, mint 300 költő pár él hazánkban és az állomány egyre növekszik. Sajnos az illegális mérgezések és a szigeteletlen elektromos távvezetékek még mindig sok madár pusztulását okozzák.

A réti sas zavarásra érzékeny faj, ezért a fészek több száz méteres körzete decembertől júliusig teljes háborítatlanságot igényel. Most kamera segítségével élőben is követhetjük, hogy mi zajlik egy fészekben, hiszen a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság működési területén található ártéri erdőben kihelyezésre került fészekkamera, egy rétisas pár –Judit és Arnold – életébe enged betekintést.

 

Érdekesség, hogy a rétisas egy életre választ párt magának, a párok a költő- és táplálkozóterületüket tartják. A fészküket már ősz végétől tatarozzák, a költést olykor már decemberben elkezdik, a fiókák pedig hosszú fejlődés után nyáron hagyják el a fészket. A fiatalok évekig, a párválasztásig kóborolnak.

Judit és Arnold első tojása 2018. január 29-én lett meg, jelenleg 3 tojáson kotlanak a madarak. A fiókák várhatóan március második hetében fognak kikelni.

Forrás és címlapkép: www.dunaipoly.hu