Ezerarcú élővilág.

Minden évben kihirdetik a Nemzetközi Kert Fotósok díj nyerteseit, és idén sem volt ez másképp. Az egész világról érkező képek közül nem könnyű választani: meseszép kertek, erdők, virágok és más természeti szépségek varázsolják el a zsűrit.

A képek valóban elbűvölőek, alig hisszük el, hogy valódiak. Meglepő, de a nyertesek nem ritkán az amatőrök közül kerülnek ki, akik kitartó várakozással vagy éppen szerencsével kapnak el egy-egy megragadó pillanatot.

Az idei fődíj nyertese Marcio Cabral, aki a”Cerrado-i napfelkelte” című képével győzte meg a zsűrit. Cerrado egy Brazíliában található, hatalmas Szavanna, elképesztő fajgazdagsággal, 11 ezer növény és 800 madárfaj otthona. A kép tökéletesen kapja el a pillanatot, amikor egy perjevirágú növény (Paepalanthus chiquitensis) rengeteg „csápja” az ébredő nap első sugarai felé nyúlik.

Fotó: Marcio Cabral/GPOTY

‘Tündérrózsák’

Az Absztrakt Nézőpontok kategória nyertese Cathryn Baldock, aki az Egyesült Királyságban, Northumberland-en készítette képét, a különleges hatást pedig úgy érte el, hogy különböző rétegeket fektetett egymásra. Így hangsúlyozta a növények szépségét, részletgazdagságát.

Fotó: Cathryn Baldock/IGPOTY

‘A kerten át’

Erről a kertet ábrázoló fotóról nehéz elhinni, hogy nem festmény.  Nicky Flint képe East Sussex-ben készült, egy kora reggeli pillanat misztikus atmoszféráját örökíti meg.

Fotó: Nicky Flint/IGPOTY

’Véletlen csodák’

Andrea Pozzi a kanadai Tombstone Territorial Parkban kattintotta el a gépét, amikor ez a csodálatos látvány tárult a szeme elé.

Fotó: Andrea Pozzi/IGPOTY

Városi campus’

A Zöldebb városokat! kategória az urbanizációban fellelhető zöldterületekre fókuszál.  Annie Green-Armytage a Hong Kong-i Egyetemet fotózva világított rá arra, hogy milyen fontosak a talpalatnyi zöld területek a világ egyik legsűrűbben lakott nagyvárosában.

Fotó: Annie Green-Armytage/IGPOTY

’Napfelkelte Ellicar-ban’

A reggeli időszakban tökéletes képeket lehet lőni.  Clare Forbes is korán készítette ezt alenyűgöző képet, amellyel a Kinti élet kategóriát nyerte meg.

Fotó: Clare Forbes/IGPOTY

’Reggeli misztikum és érett termékenység’

A Wales-ben található Aberglasney kertben elképesztő a virágok, gyümölcsfák, és gyógynövények egysége, színharmóniája.

Fotó: Nigel McCall/IGPOTY

’Ősz Padley Gorge-ban’

Dave Fieldhouse órákat várt a tökéletes képre a Peak District Nemzeti Parkban (Egyesült Királyság), de megérte, hiszen ezzel a gyönyörű erdőrészlettel nyerte meg a Fák és Erdők kategóriát.

Fotó: Dave Fieldhouse/IGPOTY

’Jeges üvegen keresztül’

A Növények szépsége kategóriában idén egy fagyos hangulatú, meseszép kép lett az első: az üvegház falán érdekes nyomot hagytak a hidegben a zöld levelek.

Fotó: Carol Casselden/IGPOTY

’Nőstény feketerigó’

Küldetése volt ennek a rigónak: éppen a zöld leveleket vitte a fészekbe, amikor Alan Price lencsevégre kapta.

Fotó: Alan Price/IGPOTY

Forrás: www.mnn.com