A kirándulók is örülnek az elbontott kerítéseknek.

Az ország leglátogatottabb erdejeit a főváros környékén kell keresnünk: a Pilis és a Budai hegység zöldjében évente mintegy 20 millió látogatónapot regisztrálnak. Ahogyan közeledünk a tél vége felé (bér ezt jelen pillanatban nehéz megítélni, hiszen esik a hó), úgy érkezik el az idő, hogy nagytakarítással és rendrakással készüljenek fel a tavaszi kirándulószezonra a szakemberek.

Fotó: parkerdo.hu

A Pilisi Parkerdő Zrt. idén mintegy 100 millió forintot fordított rendrakásra. A szemétszedés, az illegális hulladékrakók felszámolása mellett a feladatukat immár betöltött erdővédelmi kerítéseket, használhatatlanná vált magasleseket, romos épületeket is bontottak, és számos erdei kunyhó, forrásfoglalás és sorompó karbantartását is elvégezték.

A folyamatos turisztikai fejlesztések, új kilátók, látogatóközpontok építése mellett kiemelten fontos a kisebb létesítmények, az erdei infrastruktúra egészének karbantartása.

Az erdei rendrakás keretében az erdészek csaknem 100 kilométernyi, feladatát már betöltött kerítést bontottak le, amik egykor a vad károsításától védték a fiatal erdőket. Használatuk részben az örökerdő-gazdálkodás bevezetése miatt vált fölöslegessé, így a kerítések nélkül szabadabban mozgó kirándulók is örömteli változásokat tapasztalnak majd.

Szintén a vadászati infrastruktúra újragondolásának eredményeként bontottak el 10 elöregedett nagyvad-etetőt. Ezen túl több, használaton kívüli épület romjaitól is megtisztult az erdő, elszállították például a Szentendre közeli Szabadság-forrás melletti egykori táborhely romjait, több egykori katonai őrtornyot és omladozó erdei kunyhók maradványait, de több illegális hulladéklerakót is megszüntettek Páty és Biatorbágy térségében.

Fotó: parkerdo.hu

Megújult több létesítmény is: a visegrádi Fekete-hegyen felújításra került a Madas László Erdészeti Erdei Iskola madármegfigyelő lese, és új fedést kaptak a Budakeszi Vadaspark víznyelő aknái. A szakemberek több kisebb erdei kunyhót is kicsinosítottak, és elvégezték az elöregedett berendezések karbantartását, így például új cserépkályha készült a Budai-hegységben található Anna-lak épületében.

Forrás: parkerdo.hu