Télen sem kell nélkülöznünk az otthonunkból a jácint páratlanul üde, finom illatát, ha a hagymáját ősszel, vízbe téve kihajtatjuk. De hogy hogyan történik mindez? Máris kiderül!

Ha a jácint hagymáját októberben vagy november elején vízbe téve kihajtatjuk, az év végi ünnepekre garantáltan virágba borul. A választék igen széles, ami a színeket illeti, így vásárláskor mindenki kiválaszthatja a szívéhez legközelebb álló árnyalatot. A hajtató üveg pedig lehet áttetsző vagy színes, a lényeg, hogy egy dekoratív, tetszetős üveget nem kell a kíváncsi tekintetek elől dugdosnunk.

A sikerhez fontos az is, hogy mindenképpen ún. előkezelt hagymát szerezzünk be a projekthez. Az olcsóbb, kerti kiültetésre szánt jácinthagymák sajnos nem alkalmasak a benti hajtatásra. Nem árt tudnunk, hogy az előkezelt hagymák speciális hőkezelésen esnek át, mielőtt a boltok polcaira kerülnének. A kezelés hatására fog beindulni a virágbimbók fejlődése.

Amire szükségünk lesz:

  • előkezelt jácinthagymák
  • jácinthajtató poharak vagy hasonló üvegek

1. lépés

A jácinthajtató üvegeket töltsük meg vízzel. Épp egy picivel kevesebb víz legyen az üvegekben, mint amibe beleérne a hagymák gyökérkoszorúja. Helyezzük a hagymákat az üvegekbe. A lényeg tehát, hogy a hagymák ne érintkezzenek a vízzel, hanem kicsivel a víztükör felett csücsüljenek, miközben körben az üveg szűkebb nyaka tartja azokat.

2. lépés

Helyezzük el az üvegeket 6 hétre egy hűvös (10 °C alatti), sötét helyiségben. A hűtőszekrény vagy a kamra ideális erre a célra. A 6 hét elegendő arra, hogy a jácinthagymák gyökeret eresszenek.

3. lépés

Miután a jácinton a zöld leveles hajtások is megjelentek és elérték a kb. 8-10 cm-es hosszúságot, az üvegeket visszahozhatjuk valamelyik meleg, világos helyiségbe. Ezt követően már csak türelemmel ki kell várnunk, hogy a virágok is fokozatosan kifejlődjenek.

4. lépés

Az üvegeket naponta forgassuk el 180°-kal azt megelőzendő, hogy a növény a fény felé elhajolva nőjön és a végén felboruljon. Szükség szerint töltsünk rá az üvegben lévő vízre.

Fotók: gardenersworld.com