Tudj meg többet a nemszeretem állatokról!

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) honlapján mostantól a kétéltűek és hüllők is elfoglalták méltó helyüket: elérhetővé vált az ő Tudástáruk is.

A Magyarországon élő 18 kétéltű- és 16 hüllőfaj társadalmi ismertsége és elfogadottsága jóval alacsonyabb, mint a közismertebb és közkedveltebb madaraké. Sokan nem kedvelik a csúszó-mászó-brekegő állatokat, mások pedig egyszerűen félnek tőlük. Ezért ez a „nemszeretem” állat oldal nem csak ismeretterjesztő és természetvédelmi, de szemléletformáló célokat is szolgál.

Kétéltű és hüllő tudástár

Ha valaki beleolvas az egyes fajok leírásába, egészen megdöbbentő és érdekes dolgokkal szembesülhet. Megtudhatja például, hogy a világ egyik legritkább gerinces állatának számító rákosi vipera első példányait Budapesten, a Rákos-patak mentén találták meg, majd ezek alapján sorolta be világhírű zoológusunk, Méhely Lajos 1893-ban. Tudomására juthat, hogy Budapest sziklás belső budai területein is előfordul egy különleges, kígyószerű kis hüllő, a pannon gyík, melynek parányi lábai első pillantásra észre sem vehetőek. Nem marad rejtve előtte az sem, hogy a sárgahasú unka bőrmirigyei a nyílméregbékákhoz hasonlóan méreganyagot termelnek.

Kétéltű és hüllő tudástár

Az állatok felismerését közel 200 fotó és 39 színes grafika segíti, utóbbiakat Zsoldos Márton festette. A leírásokat az egyes fajokhoz leginkább értő herpetológusok írták, ezért a Tudástárban olvasható információk ma a legautentikusabb forrásnak tekinthetők Magyarországon. Biztosak lehetünk benne, hogy az itt található információk segítenek az általunk talált fajok meghatározásában, biztosabb azonosításában, tehát ezek után már nem csúszómászó izének vagy veszélyes mérgeskígyónak nézzük majd a siklót.

Kétéltű és hüllő tudástár

Szinte minden fejezet alkalmas arra, hogy az oktatásban felhasználható legyen akár az általános- vagy középiskolákban, mind az órai anyag kiegészítéseként, mind a tanulók önálló munkájának segédanyagaként. A készítők bíznak benne, hogy az iskolák mellett a természetbarátok is örömmel veszik az új oldal indulását.

A Tudástár az MME weboldalán érhető el.