Pareidolia.

Nemrég történt az eset, hogy Brazíliában, Itaquiraí községben a közterületfenntartó munkások egy fűzfát vágtak ki, amikor felfedeztek egy szokatlan formájú, sötét foltot a törzsben. Nem csoda, hogy megállt a láncfűrész a kezükben, hiszen a vágási felületen mintha maga Jézus alakja tűnt volna elő.

Odimar Souza köztisztviselő is jelen volt a procedúránál és haza is vitt magával egy darabkát a törzsből, majd készített néhány képet róla. Miután a mintáról készült fotók bekerültek a közösségi médiába, nyomban megindult a komment-áradat. A fogadtatás vegyes volt.

Fotó: Odimar Souza

Néhányan egész biztosak benne, hogy ez egy isteni jel, mintha Jézus így akarna üzenni nekünk a nehéz időkben, tudatva, hogy figyel. „Ez egy jel! Olvassátok a Bibliát! Tökéletes megjelenés. Isten mindenben ott van.” – lelkesedtek a hívek.

Akadtak persze olyanok is, akik viccesen fogták fel a dolgot. „Emberek, ez Voldemort!” – írta egyikőjük. Olyan is volt, aki nem látott mást a képen, mint egy szokatlan formájú foltot.

Egy biológus szerint az „isteni pacának” tudományos magyarázata is van.

Vélhetően valamikor megsérültek a fa szövetei a növekedése alatt, de az is lehet, hogy korábban kémiai behatás érte a növényt. A pontosabb megértéshez meg kell részletesen vizsgálni a talaj típusát és azt, hogy milyen tápanyagokhoz juthatott hozzá a fa.

Pareidolia a neve annak a jelenségnek, amikor egy mintába, tárgyba többet képzelünk, mint ami jelentést valójában hordoz. Az, hogy ki mit lát a foltba, nagyon hasonlatos ahhoz, amikor felnézünk az égre, és mindnyájan más formákat, alakokat vélünk felfedezni a felhőkben. A pareidolia egy illuzórikus érzet.

Fotó: Odimar Souza

Forrás: www.odditycentral.com, kiemelt kép: Odimar Souza