Egyedülálló jelenség.

Kegen és Shyrganak települések között, valahol Kazahsztán déli részén a hófedte fennsík közepén egy 14 méter magas jégtorony emelkedik. A fagyott ’vulkán’ 4 órára található Kazahsztán fővárosától, Nur-Szultantól.

A vulkánformából folyamatosan spriccel, folyik a víz. A kiömlő víz szinte azonnal jéggé fagy. A különleges struktúra egészen úgy fest, mint egy miniatűr tűzhányó. Csak éppen a forró láva helyett víz tör fel belőle.

A jégvulkán egy felszín alatti forrásból keletkezett, ez a forrás egész évben aktív. Nyaranta zöldbe borul a környéke a sok növénytől, több méteres sugárban burjánzik a vegetáció. Télen azonban, amikor a hőmérséklet fagypont alá megy, a víz megfagy és létrehozza a jégvulkán kúpját. A víz azonban továbbra is ömlik, így valóságos jégpálya jön az alakzat körül létre.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Альмира | Almira ♋ (@alyasskat) által megosztott bejegyzés

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Tengri Travel (@tengritravel.kz) által megosztott bejegyzés

Az internetre felkerült képek, videók és posztok azt eredményezték, hogy egyre több turista keresi fel a nem mindennapi látványt nyújtó jégvulkánt. A látogatók jó néhány órás utazást is bevállalnak a természetes jelenség megtekintéséért az egyébként kopár pusztán.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Irina Mironova (@irina0328) által megosztott bejegyzés

Érdekes, hogy a helyiek szerint ez az első év, amikor a jégvulkán megfigyelhető, vagyis a víz ömlik kifelé a lyukon. A korábbi években csak egy kicsi, de üres jégkúp keletkezett.

Forrás: www.odditycentral.com