Éltető fény.

Egy holland dizájner, Daan Roosegaarde a szürke valóságot jobb világgá formálni akaró installációiról híres. A Rotterdamban székelő kreatív újító stúdiója a tudományos eredményeket ötvözi a társadalmi kihívásokra adott válaszokkal és a művészi megjelenítéssel.

Legutóbbi műve igen látványosra sikeredett. A ’Grow’ (kb. Növekedj) elnevezésű projektben nagy sűrűségű piros és kék LED lámpákkal világít meg egy póréhagyma ültetvényt, ezzel a 20 ezer m²-es mezőgazdasági területet futurisztikus tájjá változtatva.

Hollandia mezőgazdasági ország, számos terményt importál a világ különböző részeibe. Nem véletlenül fordult az egyébként városi témákra fókuszáló Roosegaard figyelme is az agrárszekció felé. A gyerekkorában oly fontos természetet, a kinn töltött időt elveszni látja, pedig a Földünk jólétéhez hozzátartozik az élővilág védelme, az azzal való kapcsolat.

Az installáció a tudomány segítségével ösztönzi a növények fejlődését.

Specifikus fényreceptorok – különböző frekvenciájú  kék, piros és UV lila fény kombinációja – bizonyítottan aktiválják a növények anyagcseréjét, ezzel fokozva a kártevőkkel szembeni ellenállóképességüket. A fény alapvető, fontos forrás az üvegházi és beltéri mezőgazdaság számára .

A tervező úgy fogalmaz, hogy a fény az ő ‘nyelve’. A fény kommunikáció, nem dísz, képes aktiválni folyamatokat, a növények pedig különösen érzékenyek rá.

Az installáció beutazza majd a világot, különféle ültetvényeket keres fel, hogy felhívja a figyelmet a természettel való kapcsolatra, tudatosítsa annak fontosságát.

Emellett a mezőgazdaság, a gazdák és a tudományos eredmények nélkülözhetetlenségére mutat rá a káprázatos, valóban látványos fényjáték.

Forrás: mymodernmet.com, képek: Daan Roosegaarde