Kicsi, de erős.

A nevét a fajtát nemesítő argentin család után kapta: a 19 században létrejött Falabella fajtát a világ legkisebb lovaként tartják számon.

A fajta pontos eredete a homályba vész. Egyesek szerint a vérvonal visszavezethető az andalúziai, ibériai fajtákig, amelyeket a spanyol hódítók hoztak magukkal Dél-Amerikába. Amikor a spanyolokat elkergették, a lovak ott találták magukat a táplálékban szegény, zord területeken. Ennek eredményeként a 19. század közepére egy kisebb, beltenyészett típust figyeltek meg Buenos Airestől délre eső ménesben.

Hivatalosan Patrick Newtallt tartják annak az embernek, aki 1868-ben elkezdte a Falabella tenyésztési programot. Amikor ő meghalt, veje, Juan Falabella vette át a munkát, ő számos más fajtát adott a vérvonalhoz, például walesi és shetlandi pónit annak érdekében, hogy tovább csökkentse a fajta méretét.

Az 1940-es években Juan egy leszármazottja, Julio C. Falabella dolgozott azon, hogy szabványosítsa a fajtát, aminek keretében az átlagmagasságot 100 cm alá hozta és elkészített egy hivatalos fajtaregisztert is. Később a fajta megnövekedett népszerűsége miatt még kisebbre csökkentették a méretét, ami kb. 76 cm-es marmagasságot jelent.

Ami igazán érdekessé teszi a Farabellát az az, hogy a mérete ellenére nem póniként van nyilvántartva, hanem miniatűr lóként. A lófajtákhoz hasonlít, még a legkisebb példányok is megtartják egy ló strukturális felépítését és arányait. Engedelmességük, erejük és alkalmazkodóképességük ugyanakkor még a rokonaikénál is nagyobb.

A Falabella lovak nagyon barátságosak, kivételesen kedvesek és rendkívül intelligensek. Nagyszerűen betaníthatók, kaphatók trükkökre és kisebb súly szállítására, húzására is.  Igen sokáig, 40-45 évig élnek.

Argentínában még most is vannak tenyésztők, akik azon dolgoznak, hogy még kisebbek legyenek ezek a lovacskák és már olyan példányok is akadnak, amelyek az 50 cm-t sem érik el. Azonban az egészség az elsődleges, ennek érdekében pedig a 70 cm-es magasság az elfogadott.

Noha a méretük miatt inkább a külsejükre figyelnek, számos tulajdonságuk kiemelkedik. A pampákon évszázadokon keresztül edződött fajta nagyon ellenálló, gyorsan alkalmazkodik a zord körülményekhez. Éles ösztöneinek köszönhetően messziről meglátja a veszélyt. Rusztikus öröksége és ellenállóképessége miatt semmiféle különleges bánásmódot, takarmányt nem igényel.

Forrás: www.odditycentral.com