Választóvonal.

Első ránézésre tökéletesen egyformának tűnnek, azonban genetikai szinten igen nagy különbségek mutatkoztak és a hívóhangjuk is eltérő: két újonnan felfedezett üvegbéka fajról beszélünk. A békák ugyanazon a 2500 hektáros területen élnek, a tudósokat is meglepte, hogy mégsem egy fajhoz tartoznak.

Az újonnan fellelt Hyalinobatrachium mashpi a Guayllabamba folyó völgyének déli részén él, egy völggyel elválasztva a másik békafaj, a Hyalinobatrachium nouns által elfoglalt territóriumtól.

Mindkét béka átlátszó: jól megfigyelhető a szívük, a májuk és a gyomor-bélrendszerük az áttetsző hasukon keresztül. Mindkét fajnak hasonló pettyes bőre és limezöld színű háta van és az ugyanolyan aprók, mindössze 2 cm-esek. Csupán a laboratóriumban, a DNS szekvenálása során derült ki, hogy teljesen új fajokról van szó, ráadásul kettőről.

Fotó: Jaime Culebras / Andean Condor Foundation

A szakember úgy vélik, hogy a völgy megakadályozta, hogy ezek a fajok keveredjenek egymással. A két békára egymástól kb. 20 km-re találtak rá. Márpedig, ha egy földrajzi határ választja el a populációkat, akkor mindkét csoportban megkezdődik a mutációk felhalmozódása és idővel genetikailag is eltérővé válnak a fajok.

Fotó: Jaime Culebras / Andean Condor Foundation

Ecuador északnyugati részét különleges biodiverzitás, rendkívüli fajgazdagság jellemzi. Itt megtaláljuk a dél-amerikai életközösséget, a trópusi Andok hegyeit, ahol kétszer annyi kétéltűfaj él, mint az Amazonas menti esőerdőkben. Ennek egyik oka az, hogy az Amazonas medencéje meglehetősen lapos. A domborzati viszonyok az említett területen viszont rendkívül komplexek, számtalan felfedezetlen élőhellyel, így a bennszülött fajok száma igen magas.

Fotó: Jaime Culebras / Andean Condor Foundation

Forrás: www.goodnewsnetwork.org