Vándorlás a vízhez.

Hihetetlen látvány várja azt, aki a kubai Disznó-öböl felé jár: miután megkezdődtek a tavaszi esőzések, a szigeten milliónyi vörös, sárga és fekete rák indult el hajnalban és szürkületkor, az erdőkből az utakon keresztül az öbölig. A szárazföldi rákok párzás céljából mennek tömegesen a vízhez.

Évekig csak csökkent a rákok egyedszáma, köszönhetően a motorosoknak, egyéb járműveknek. A kutatók szerint most a pandémia tette lehetővé az állatok felszaporodását: az elmúlt időszakban ugyanis alig volt közúti forgalom és turisták a szigeten. Márpedig ennek nem várt hatása lehet az, hogy most minden eddiginél több rák özönlött ki az erdős területekről.

A migráció kiemelkedően magas ráksűrűséget eredményezett. Nagyon valószínű, hogy a populáció magához tért és ezért vannak most jelen ilyen nagy számban a rákok. A migráló rákok mindent beborítanak: nem csak az utakat, járdákat, de a falakat is. A látvány olyan, mintha sokszínű szőnyeg terítene be mindent.

A lakosok sajátos módszerekkel próbálnak úrrá lenni a helyzeten. Mivel megölni nem akarják az állatokat, ezért például egy felmosó segítségével tolják arrébb azokat.  Sajnos az ollós vándorok olyan mértékben borítják az utakat, hogy még a figyelmesebb sofőrrel rendelkező autók is rengeteget összenyomnak. A recsegő hanggal kilapított páncélosok nem csak bűzlenek, de a kemény héjukkal az autógumikat is kilyukasztják.

Forrás: www.reuters.com, kiemelt kép: REUTERS/Stringer