Ösztönöznék a fiatalok letelepedését.

Ófalu a Mecsek keleti lábánál fekvő, apró település, dombok között megbúvó zsákfalu. A 333 lakója zömmel német nemzetiségi, több olyan ház van, ahol már csak egy-egy idős ember él.

A település vezetői ezért úgy gondolták, hogy nem várják meg, amíg elöregszik, netán kihal a falu, hanem elébe mennek a dolgoknak. Kétmillió forint vissza nem térítendő támogatást adnak annak, aki náluk vesz házat.

Az önkormányzati rendelet szerint a helyi önkormányzati támogatásban azok a községbe beköltözők vagy helyben tartósan letelepedők részesíthetők, akik:

  • házastársak, élettársak vagy gyermeket egyedül nevelő szülők,
  • munkahellyel, megélhetést biztosító jövedelemmel rendelkeznek,
  • a helyi önkormányzat felé lejárt határidejű tartozásuk nincs.

Az egy alkalommal nyújtható, vissza nem térítendő támogatás mehet magántulajdonban álló telken lakóház építésére 2 millió forint összegben, valamint használt lakás vásárlásához szintén 2 millió forint összegben. Harmadik támogatási formaként az önkormányzat a Liszt Ferenc utcában közművesített építési telket biztosít lakóház építéséhez, emellett 200 ezer forintot is ad az ezt választóknak.

A polgármesterasszony, Bechli Erzsébet elmondása szerint már 6 családot tudtak így segíteni. A támogatás kiosztását megelőzi egy felmérés önkormányzati részről, miszerint látnak-e elegendő garanciát arra, hogy a támogatást igénylő be is tartja a szerződésben foglaltakat.

Ófalu egyébként a XVIII. században népesült be német ajkú lakossággal Az 1910-es népszámlálási adatok szerint a településnek 800 lakosa volt, ebből 53 magyar és 747 német. A XX. században esztergált vázú és gyékénykötésű székek készítésével váltak híressé. Napjainkban is folytatják a hagyományokat és jelenleg is székeket, tornácoszlopokat, fogasokat illetve virágtartókat készítenek. Mind a mai napig több faesztergályos és székes működik a faluban.

Érdekesség, hogy a környékbeli falvak lakói sokáig az itt élő ófalusiakat ’Heckentappernek’, azaz ’bokorugrónak’ nevezték, mivel a jó utak hiányában csak árkon-bokron jutottak ki gyönyörű völgyükből.

A településnek ma német nyelvű nevelést folytató óvodája és minibölcsődéje van, a gyerekeket kisbusszal szállítják háztól-házig. Kiváló a bűnözési statisztika is: évek óta nem történt itt bűncselekmény.

Forrás: www.pecsistop.hu
Képek: www.ofalu.hu