Egészséges őszi csemege.

A sütőtök, az ősz szezonális gyümölcse (zöldsége?), sokoldalúan használható a konyhában. A legjobb egyszerűen megsütni, de készíthetünk belőle levest, köretet, rizottót, rétest, kenőkrémet, salátát… szinte bármit. Azontúl hogy finom, még az egészségünkre is jótékony hatással van.

Nézzük, miért érdemes minél többet fogyasztani az őszi csemegéből!

1. Segíti az éleslátást

A sütőtök gazdag A vitamin-forrás, amiről pedig tudjuk, hogy segíti a látást, különösen félhomályban. Ugyancsak rengeteg benne a karotin, amely a narancssárga színét is adja, ezt az anyagot szükség esetén a szervezetünk A vitaminná alakítja.

2 . Segít a testsúly megtartásában

A sütőtök rostot tartalmaz, amely telít és a jóllakottság érzését kelti kevés kalória árán is. A rostokban gazdag diéta elősegíti a súlyvesztést, mert hamarabb érezzük telve magunkat, így kevesebbet eszünk.

3. Jó a szívnek

A diófélék, olajos magvak, így a tökmag is gazdagok fitoszterolokban, amelyek csökkentik a vér koleszterinszintjét (a „rossz” koleszterinszintet).

4. Csökkenti a rákos megbetegedések kockázatát

A sütőtök gazdag béta-karotinban, ami antioxidánsként is megállja a helyét, így szerepet játszhat a rákos folyamatok megelőzésében. A tökmagban található fitoszterolok is ezt a folyamatot támogatják.

5 . Védi a bőrt

A szabadgyököket semlegesítő antioxidánsok, karotinok segítenek a bőrnek is, hogy ráncmentes maradjon.

6. A tökmag javíthatja a hangulatunkat

A tökmag kiváló triptofán (ez egy aminosav) forrás, amelyből viszont a szervezet szerotonint állít elő, ez utóbbi fontos szerepet játszik a hangulatunk alakításában is.

7. Segít regenerálódni a fizikai igénybevitel után

Ha edzés, futás után kell egy kis energia, érdemes sütőtököt fogyasztani! Tele van ugyanis tápláló káliummal, amely segít az igénybe vett testünknek egyensúlyba kerülni és helyreállítani az elektrolit-háztartást.

8. Felpörgeti az immunrendszert

A sütőtök C vitaminban is gazdag, márpedig a kutatások szerint ez az anyag hozzájárul a jól működő immunrendszerhez.

Forrás: www.huffingtonpost.com