Természetes kontroll.

Tavasszal, amikor a sarkvidéki nap sugarai elűzik a sötétséget, Grönland életre kel. A jegesmedvék előbújnak, a sarki csér visszatér és a pézsmatulok vándorlásba kezd. A jégben élő algák virágzásnak indulnak, sötétre színezik a felszínt és felgyorsítják a jég olvadását. Ez a folyamat a globális felmelegedést fokozza, mivel csökkenti a jég azon képességét, hogy visszaverje a napfényt.

Egy kutatócsapat most természetes megoldást talált a jégben felfedezett óriási vírusok “személyében”, amelyek min. 1500-szor nagyobbak, mint egy tipikus náthavírus. Ezek a kórokozók segíthetnek az algák szabályozásában.

Az óriási vírusok akár 2,5 mikrométeresek is lehetnek, még némelyik baktériumot is túlszárnyalják méretben. A genomjuk is kiterjedt, 2,5 millió bázispárt tartalmaz, amely jelentősen hosszabb mint a 100-200 ezer párt tartalmazó bakteriofágoké. Relatív nagy méretük ellenére ezek a vírusok szabad szemmel vagy fénymikroszkóppal nem láthatók.

Ezeket a vírusokat először 1981-ben fedezték fel az óceánban, zöld algákat fertőztek.

Később a talajban és még az emberekben is megtalálták őket és most először jelentek meg a jégben és a hóban, olyan helyeken, ahol az algák dominálnak. A sötét jégben és a vörösre festett hóban talált mintákat elemezték az Aarhus-i Egyetem kutatói, Laura Perini posztdoktor vezetésével.

Grönland jégtakarója a második legnagyobb jégtömeg a Földön és kulcsszerepet játszik a globális tengervízszint szabályozásában. Az emelkedő hőmérséklet miatt egyre nagyobb mértékben olvad, az olvadás sebessége 20%-kal nagyobb, mint ahogyan korábban becsülték.

Az egyik legérintettebb terület OnePetermann gleccser észak-nyugat Grönlandon, amelynek alján az áthatoló meleg óceánvíz jelentősen növelte az olvadást. A 2000-es évek eleje óta megfigyelhető jelenség mára 140 méterrel vékonyabb jégtakarót eredményezett.

A jég felszínét sötétre színező algák felgyorsítják az olvadást azzal, hogy több napfényt kötnek meg.

Ha azonban ezek az óriási vírusok tényleg megfertőzik és így kontrollálják a hóalgákat, ez a természetes mechanizmus segíthet az algák virágzását egyensúlyban tartani és így az olvadást mérsékelni.

Forrás: www.zmescience.com

A kiemelt kép illusztráció, forrása: Pixabay