Sötét ajtó.

A ‘Tavirózsák’ Monet leghíresebb sorozata, közel 250 festményt készített ebben a témakörben az impresszionista mester. Egy évszázaddal azután, hogy Claude Monet megörökítette a vásznon a csodálatos szépségű tündérrózsákat, Ai Weiwei LEGO darabokkal próbálta újraalkotni a művet. A radikálisan új megközelítés ötvözi az ikonikus festészetet a modern kor „kikockázott” világával.

A kortárs kínai művész, aki szereti feszegetni a határokat, 650 ezer darab kockát használt fel a hatalmas kép elkészítéséhez. 22 különböző szín kapott helyet a palettán, a mű a Water Lilies #1 címet viseli.

A LEGO kép egy hamarosan nyíló londoni kiállításon kerül bemutatásra, amelyen Ai Weiwei dizájn és építészet iránti érdeklődése kerül előtérbe. Az ő tolmácsolásában Monet kifejező ecsetvonásait pixeles megjelenésű geometrikus téglák ábrázolják. Az óriási kép egyébként 15 méter széles, nem egyszerű megfelelően nagy falfelületet sem találni számára.

Van azonban egy fontos különbség az eredeti impresszionista festmény és a LEGO kép között.

Utóbbin jobb oldalon egy sötét ajtó nyílik a sivatagos Hszincsiang tartományba, ahol Weiwei és apja száműzetésben éltek az 1960-as években. Éles a kontraszt Monet színes, vizes, élettel teli tája és a kietlen, földalatti világ között.

Ai Weiwei művész, dokumentarista, aktivista. Élesen bírálja a kínai kormányt, kiáll a demokrácia és az emberi jogok mellett.

Forrás: mymodernmet.com