Viszlát, unalmas alkotások!

Mi jut eszedbe arról, hogy szobor? Unalmas mellszobor, ötlettelen emlékmű? Ha végignézed az alábbi összeállítást, akkor biztosan nem fogod többé azt gondolni, hogy egy szobor csak sablonos, szürke és semmitmondó lehet.

“Meseország”, Kanada

Bemászni a szoborba? Feltétlenül! Mert micsoda látvány belülről szemlélni! Ez a Calgary-ban álló szobor egy 12 méter magas, fejet formázó drótháló (Jaume Plensa alkotása).

“Karma”, USA

A koreai szobrász, Do-Ho Suh műve a New Yorkban áll, mégpedig az Albright-Knox Művészeti Galéria előtt, és azonnal odavonzza a tekintete. Olyan mintha nem is érne véget az égben, pedig „csak” 7 méter magas.

“Utolsó vacsora”, USA

Sajátos újragondolása Leonardo híres festményének. Háttérben a félelmetes Death Valley-val a figurák igencsak misztikusan festenek, különösen az éj leple alatt, amikor belülről megvilágítják őket (Albert Szukalski alkotása).

“Gyémántok”, Ausztrália

Ez nem manipulált fotó, a hatalmas gömb tényleg úgy néz ki, mintha lebegne. Képtelenség elmenni a szobor mellett hosszas tanakodás nélkül, az új-zélandi Neil Dawson munkája tényleg gondolatébresztő. Valójában alig látható huzalok tartják a gömböt.

„Egyensúlyozó”, Dubaj

Ez a bronzból készült alkotás magasról tesz a fizika törvényeire. Mi nem értjük, hogy miként marad fenn, de az alkotó, Jerzy Kedziora bizonyára tudja.

„A hegedűs emlékműve”, Amszterdam

A padlót áttörve felbukkanó hegedűművész az amszterdami Stopera előtt található. Igazán hatásos módon jelzi, hogy arrafelé különleges zenei élményekre számíthatunk.

„Porsche-k a Sebességfesztiválon”, Egyesült Királyság

Az elképesztő kompozíció Gerry Judah-t dicséri, amelyhez a minden évben megrendezésre kerülő Sebességfesztivál adta az inspirációt. A versenyautók mintha a végtelenségbe rohannának.

„Süllyed és emelkedik”, Ausztrália

Lépcső az égbe: ez a Sidney-ben található alkotás David McCracken munkája. Minden fok kisebb, mint az előző, ezért tűnik úgy, mintha végtelen lenne.

“Az idő elkerülhetetlensége”

Adam Martinakis görög művész digitális szobra a jövő virtuális művészetét vetíti előre. Az interneten látható alkotás megmutatja, hogy a modern művészet mindig új utakat, új kifejezési formákat keres.

“A gravitáció jellemzői egy elefánt számára”, Franciaország

Érdemes megnézni  Fontainebleau-ben Daniel Firman különleges művét. A szobor alapötletét az az elképzelés adta, hogy egy elefánt képes a saját ormányán egyensúlyozni, 18 000 km tengerszint feletti magasságban.

“Futó”, Athén, Görögország

Bármelyik perspektívából nézve úgy tűnik, hogy a szobor mozgásban van. Elképesztően sok sötétzöld üvegdarabot használt fel az elkészítéséhez alkotója, Costas Varotsos.

Víz alatti szobrok, Mexikó

Jason Taylor víz alatti alkotásaival nem lehet egyszerű szelfit készíteni.

“Komplikáltság”

Ismét egy digitális mű: Chad Knight valódinak tűnő háttér elé helyezte a virtuális szobrait. Lenyűgöző, mert egészen úgy tűnik, mintha ezek a szobrok a valóságban is léteznének.

https://www.instagram.com/p/BQwzuwhDAeu/

„A fürdő”, Németország

Igencsak meglepődhetnek itt a csónakázók, amikor megpillantják az óriási nőt, akinek csak a feje és térdei látszanak, mintha csak a vízben üldögélne (Oliver Voss szobra).

“Ali és Nino,” Georgia, USA

Egy szerelmi történet inspirálta a művészt, Tamara Kvesitadze-t. A figurák folyamatosan mozgásban vannak, egymás felé, egymásba olvadva, majd távolodva.

Forrás: Bright Side