Utazgatás nélkül.

A banán világszerte népszerű gyümölcs, hiába nem vagyunk a trópusokon, megszoktuk, hogy minden évszakban megtaláljuk az üzletekben. Ma már az sem számít szenzációnak, hogy mangót, ananászt tudunk a polcról leemelni az év bármely szakában.

Sajnos ennek nem kis ára van: 2 tonna termés behozatala 6 tonna szén-dioxid és más, üvegházhatást előidéző gázok termelését jelenti. Ezek a déligyümölcsök több ezer kilométert utaznak, ami jelentős károsanyag-kibocsátással jár.

Szerencsére azonban léteznek olyan termesztők, köztük Frederic Morlot, akik másképp gondolkodnak és úgy vélik, hogy arra kell megoldást találni, hogy ezek a különlegességek helyben teremjenek. Az üvegházakkal is rendelkező farmer a Pireneusok keleti részén gazdálkodik, a szeles, hegyes vidéken meglepő módon mégis banánt, kurkumát, passiógyümölcsöt, kaffir-lime-ot, guavát, ananászt és más egzotikus fajokat, zöldségeket termeszt.

Morlot elmondása szerint a trükk csupán annyi, hogy olyan fajokat kell találni, amelyeket a hűvösebb körülmények között is gondozni lehet, annak ellenére, hogy az őshazájukat a trópusokon találjuk. A tudósok felfedezték ugyanis, hogy a növények egyfajta jégmentesítőt képesek előállítani, vagyis olyan nedvet, amely ’fagyállót’ tartalmaz, így meg tudják magukat télen is védeni. Az biztos, hogy Morlot-ék a napelemmel melegített üvegházakban jó példával járnak elöl.

Forrás: www.goodnewsnetwork.org