Ütős űrkaja.

Jelenleg 7 űrhajós él és dolgozik a Nemzetközi Űrállomáson. Most abban a szerencsében lehetett részük, hogy megkóstolhatták az eddigi legjobb űrtacos-t, miután leszüretelték az első chilipaprikát, ami itt termett. A zéró-gravitációs étel igazán ínycsiklandóan nézett ki és állítólag finom is volt. Némi marhahússal és dehidratált paradicsommal gazdagítva került az asztronauták tányérjára.

A szakemberek nem csak a tápérték miatt kóstolták meg a paprikafajtákat, de kérdőívben is értékelték a zöldségeket, segítve a jövőbeli tudományos munkát.

A szüretnek még nincs vége, sőt, a paprikák magukat szaporítják, mivel némelyik növény virágot is hozott, ezeket később majd magfogásra használják. Az űrhajósok saját kezűleg poroztak be néhány növényt, hogy elősegítsék a további szüretet.

A kertészkedés része annak a tervnek, hogy a Holdra és Marsra készülő legénység számára élelmiszert tudjanak az űrben is termelni. A beszámolók szerint a termések valamivel kisebbek voltak a szokásosnál, egyelőre nem tudni, hogy miért.

A paprikák leszedésére 2021. október 29-én került sor és a nagy eseményről az asztronauták a twitteren is beszámoltak. A termény a Planet Habitat-04 tanulmány eredménye, amelyben különféle fajokat próbálnak a Föld körüli pályán nevelgetni. Korábban például mizuna salátát, retket, rézvirágot is sikerült már termeszteni. A most megért paprika magjai még június 5-én érkeztek a SpaceXDragon kereskedelmi ellátó küldetéssel.

Forrás: www.space.com, kiemelt kép: ISS Research/Twitter