Tradicionális vonulás.

Spanyolország gazdag kultúrával és számos hagyománnyal rendelkező ország, ráadásul a tradíciók ápolására is nagy hangsúlyt fektetnek. Még a mai modern időkben is élő mezőgazdasági és állattenyésztési szokásokkal találkozhatunk, akár a nagyvárosokban is.

Így fordulhat elő például az, hogy minden évben egy napon a forgalmas madridi utcákat autók helyett birkák foglalják el. A pásztorok és állatok telelőhelyre vonulása rendkívül látványos esemény.

A spanyol törvények ugyanis lehetővé teszik, hogy a gazdák az ősi vándorlási utakat használják annak ellenére, hogy ezek az utak ma már sűrű gépjárműforgalomnak adnak helyet. 1994-ben világossá vált, hogy ez az jelenti, egy napra leáll a forgalom, amíg az állatok északról a melegebb déli vidékekre vándorolnak.

Sajátos életre kelnek ilyenkor a főváros útjai, ezernyi birkával, harangszóval és rengeteg bámészkodóval, akik a nem mindennapi menetet szeretnék megörökíteni. Mivel 2020-ban a világjárvány miatt elmaradt ez a tarka vonulás, idén még nagyobb figyelem kísérte az eseményt.

A pásztorok a nyájat hagyományos öltözékben terelik, néhányan hangszeren játszanak vagy táncolnak. A gyerekek boldogan próbálják megérinteni az állatok bundáját, azon a napon, amikor a vidék a városba költözik.

Forrás: www.goodnewsnetwork.org